U Amazoni jako smanjeno krčenje šuma, no postoji problem

Foto: EPA

Broj uništenih stabala u tropskim šumama u Brazilu i Kolumbiji dramatično je pao prošle godine zbog političkih promjena i akcija, prenosi najnoviju analizu BBC.

Analiza kaže da su novoizabrani političari prioritet dali okolišu, pogotovo u brazilskoj Amazoni gdje je krčenje šuma smanjeno za ogromnih 39 posto.

Međutim, povećana sječa stabala i požari u Boliviji, Laosu i Nikaragvi izbrisali su mnoge od tih pozitivnih efekata. Globalni gubitak drveća porastao je za čak 25 posto, uglavnom zbog velikih šumskih požara u Kanadi. Intenzivni, dugotrajni šumski požari koji su bjesnili diljem Kanade uzrokovali su pet puta više gubitaka drveća 2023. nego prethodne godine.

Pozitivan trend u Brazilu, loše u Indoneziji

Požari u sjevernim šumskim područjima imaju ogroman utjecaj na cjelokupnu globalnu sliku gubitka drveća, prema analitičarima iz laboratorija GLAD Sveučilišta u Marylandu i Instituta za svjetske resurse (WRI) koji objavljuju godišnje podatke o krčenju šuma.

No, smanjenje krčenja kišnih šuma u tropskim regijama najvažnija je mjera kada je riječ o klimatskim promjenama.

Na lokacijama kao što je Amazona, te šume pohranjuju ogromne količine ugljika, kritične za nastojanja da se ograniči porast globalnih temperatura. Ove su tropske regije godinama bile na udaru velikog krčenja šuma.

Ipak, dolaskom novog brazilskog predsjednika Lule odrađeni su veliki napori za smanjenje krčenja šuma Amazone, a rezultati su vidljivi. Već je 2022. stopa krčenja smanjena 36 posto, a ove godine je i povećana. No, Brazil je i dalje odgovoran za više od 40 posto globalnog krčenja tropskih šuma, a stope gubitka drveća još su uvijek veće nego one ranih 2010-ih, stoga je još puno posla pred novom brazilskom administracijom. 

Šest godina da se promijeni loš trend

Kolumbija je također krenula pozitivnim smjerom kao i Brazil, no neke druge tropske zemlje poput Laosa, Nikaragve i Indonezije povećale su stopu krčenja šuma i to prvenstveno zbog sve intenzivnije poljoprivrede.

Znanstvenici kažu da je svijetu preostalo samo šest godina da održi obećanje da će zaustaviti krčenje šuma.

"Ovo nas izvješće na odgovarajući način izaziva da uravnotežimo očaj i nadu u isto vrijeme", rekao je dr. Andrew Steer, predsjednik i izvršni direktor Bezos Earth Funda.

"Alarmantno visoke stope globalne deforestacije podsjećaju nas koliko smo skrenuli s pravog puta u rješavanju klimatskih i prirodnih kriza", zaključio je Steer, dodavši da je akcija nužna i neminovna.

Pročitajte više