Drnovšek: Kosovo je u stvari već samostalno

Predsjednik Slovenije Janez Drnovšek izjavio je u subotu u Gračanici, srpskoj enklavi na Kosovu, da je Kosovo u stvari već samostalno te da bi Srbima trebalo osigurati zaštitu. L

Drnovšek je poslije obilaska manastira Gračanica novinarima izjavio da bi srpski vjerski i kulturni spomenici trebali dobiti eksteritorijalni status.

Iz ureda slovenskog predsjednika priopćeno je da je njegov

posjet pravoslavnim manastirima dogovoren s vrhom Srpske pravoslavne crkve u Beogradu i na Kosovu, nakon što su mu vlasti Srbije i Crne Gore otkazale posjet Beogradu, nezadovoljne njegovim prijedlogom za rješenje statusa Kosova koji polazi od stajališta da je "neovisnost Kosova jedina realna mogućnost".

Drnovšekovim prijedlogom nije bila zadovoljna ni kosovska vlada jer on navodno sadrži manje od kosovskih zahtjeva.

Kosovski premijer Bajram Kosumi, koji se nije sastao s Drnovšekom u subotu, izjavio je da se slovenski predsjednik nalazi u privatnom posjetu te da nije došao na poziv Vlade.

Kosumi je međutim izjavio da cijeni dobru volju slovenskog predsjednika Drnovšeka i slovenske Vlade kao i ranije zauzimanje Slovenije u rješavanju kosovskog pitanja. Izrazio je nadu da će službena Ljubljana podržati Kosovo u Europskoj uniji.

Drnovšek se u Prištini sastao se predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i s predstavnicima UNMIK-a i izložio im svoj prijedlog statusa Kosova.

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više