Drugi čovjek Bavarske u mladosti ismijavao Auschwitz? "Optužbe su ozbiljne"

Foto: EPA

Premijer Bavarske i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder sazvao je danas izvanrednu sjednicu koalicijskog odbora zbog optužbi na račun potpredsjednika bavarske vlade i predsjednika stranke Slobodni birači Huberta Aiwangera da je u mladosti sastavljao i dijelio antisemitske letke.

"Optužbe su preozbiljne da bi mogle biti uklonjene jednostavnim pismenim priopćenjem jednog vicepremijera. On se mora osobno izjasniti o ovim optužbama jer se radi i o ugledu Bavarske", stoji u obrazloženju šefa premijerskog ureda Bavarske Floriana Herrmanna.

Izvanredna sjednica vlade bi trebala biti održana u utorak.

Pojavila se fotografija letka koji je sastavio 80-ih

Aiwanger se nalazi na udaru kritika nakon što je preko vikenda u javnost isplivala preslika letka antisemitskog sadržaja koji je ovaj 52-godišnji političar navodno sastavio kao gimnazijalac u osamdesetima.

Kako je prvo otkrio dnevnik Sueddeutsche Zeitung, letak se otvoreno izruguje jednom natječaju iz povijesti koji je za učenike raspisan u gimnaziji u bavarskom Mallersdorf-Pfaffenbergu. U letku se navodi kako je prvo mjesto na natječaju "putovanje kroz dimnjak Auschwitza" i "doživotni boravak u masovnoj grobnici" te da se natjecanje održava u koncentracijskom logoru Dachau.

Aiwanger je oštro opovrgao da je autor "gnjusnog teksta", a nekoliko sati kasnije odgovornost za sastavljanje letka je preuzeo Aiwangerov stariji brat. Današnji vicepremijer Bavarske je rekao kako je samo "pronađeno nekoliko letaka" u njegovoj školskoj torbi.

Nije opovrgavao da je autor letka

Sueddeutsche Zeitung navodi kako je Aiwanger tada bio disciplinarno kažnjen, ali da nije opovrgavao da je autor spornog letka. List također navodi i kako se Aiwanger pred kolegama u gimnaziji hvalio kako pred ogledalom kod kuće vježba govore Adolfa Hitlera.

Socijaldemokratska i zelena oporba u Bavarskoj je nekoliko tjedana uoči održavanja izbora za Bavarski parlament zatražila ostavku Aiwangera s funkcije premijera i zatražila izvanrednu sjednicu pokrajinskog parlamenta.

CSU, koji od 2018. u Bavarskoj tvori koaliciju sa Slobodnim biračima, do sada je najavljivao kako je želja produžetak suradnje sa Slobodnim biračima i nakon izbora 8. listopada.

Pročitajte više