Drugi svjetski rat: Staljin dva puta spriječio već pripremljene likvidacije Hitlera



RUSKI politički vrh je tijekom Drugog svjetskog rata imao najmanje dvije realne šanse da likvidira Adolfa Hitlera, no tadašnji ruski vođa Josif Visarionovič Staljin oba je puta zaustavio planove i akcije, bojeći se da bi nakon njegove smrti nacistička Njemačka mogla sklopiti separatni mir sa zemljama Zapada.

Takvu je tvrdnju na znanstvenoj konferenciji posvećenoj Drugom svjetskom ratu, upravo održanoj na Vojnoj akademiji u Moskvi, iznio predsjednik Kluba vojnih zapovjednika u Rusiji, general u mirovini Anatolij Kulikov. On je izjavio da je Rusija već 1943. godine imala potpuno razrađen plan ubojstva Hitlera u njegovom bunkeru u Berlinu, no akciju je zaustavio sam Staljin, koji se bojao da bi nakon ubojstva Hitlerovi najbliži suradnici mogli sklopiti odvojeni mirovni sporazum s Velikom Britanijom i SAD-om.

Staljin je 1943. i 1944. zaustavio već razrađene akcije Hitlerove likvidacije

Kulikov tvrdi kako postoje pisani dokumenti koji mogu potvrditi sve informacije vezane uz spomenutu akciju, a dodao je i da je drugi plan za likvidaciju Hitlera razrađen 1944. godine, kada se posebno pripremljeni ruski agent uspješno "uvukao" u njemačke redove, osvojivši povjerenje najvišeg vojnog vrha. Tada je također bio razrađen detaljan plan ubojstva, no Staljin je i njega zaustavio u posljednji čas, tvrdi Kulikov.    

Prema povijesnim izvorima, na Hitlera je od 1939. godine pa do njegove smrti 1945. pripremano i pokušano čak 17 atentata, no niti jedan od njih, kako je poznato, nije bio uspješan. Kulikov je najavio da je Klub vojnih zapovjednika u proteklim desetljećima prikupio velik broj dokumenata koji dodatno rasvjetljavaju ulogu Rusije u Drugom svjetskom ratu te da ih uskoro planira objaviti.

Pročitajte više