Društvo bh. novinara traži istragu prijetnji upućenih Martini Mlinarević

Foto: Facebook, press

DRUŠTVO novinara BiH traži istragu prijetnji upućenih književnici Martini Mlinarević.

Kako javlja oslobodjenje.ba, Društvo novinara BiH pozvalo je nadležne organe da provedu istragu o prijetećim porukama koje spisateljica i kolumnistica Martina Mlinarević dobiva na društvenim mrežama s obzirom na to da je vlasnike profila na društvenim mrežama moguće identificirati.

Navode da su poruke upućene nakon što je Mlinarević objavila na društvenoj mreži da je njen nastup na Evergreen Festu u Čitluku otkazan zbog, kako je navela, prijetnji ljudi iz tog grada i sponzora festivala.

Ona je na društvenoj mreži govorila o važnosti tog festivala, ali i o problemima koje je u dijelovima Hercegovine ranije imala zbog svojih javno iznesenih stavova. Iz Društva ističu da se u porukama koje dobiva direktno vrijeđa kao žena, ali i kao osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom, što sve utječe i na normalan život kompletne obitelji, a posebno na dijete.

"Vrijeđanje na društvenim mrežama nije sloboda govora te je neophodno da nadležni organi obrate pažnju i ovakav govor tretiraju u skladu sa zakonima FBiH. Također, apeliramo na Vijeće za štampu da poduzme sve aktivnosti kojima će se korisnici društvenih mreža, a posebno novinari koji društvene mreže koriste kao kanale komunikacije s javnosti što je moguće više zaštititi od svih vrsta nasrtaja, a posebno govora mržnje. Javnost u BiH mora da shvati da se nesuglasice u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne prijetnjama", priopćeno je iz Društva novinara BiH.

Izbacili je s festivala

Podsjetimo, Martina Mlinarević nedavno je na svom Facebook profilu objavila vijest o tome da je promocija njene knjige "Huzur" u posljednji trenutak izbačena iz programa festivala Evergreen Fest u Čitluku. Objasnila je kako su organizatori ove manifestacije dobivali prijetnje zbog najave njenog nastupa te su odlučili da će ga otkazati. Mlinarević je oštro poručila svima da je neće ušutkati te da će se i dalje nastaviti boriti za Hercegovinu koja je slobodna i otvorena.

Organizatori festivala naknadno su naveli kako je ona sama otkazala promociju procijenivši da bi moglo doći do incidenta nakon što su se ranije pjevači Edo Maajka i Sejo Sekson rugali hodočasničkom središtu Međugorju, što je izazvalo negodovanje publike, a Mlinarević im je odmah odgovorila.

Jučer je objavila seriju screenshotova s Facebooka u kojima ju idioti vrijeđaju na najodvratnije načine i prijete joj.

Pročitajte više