Društvo Marjan: Zašto smo Kerumu oduzeli titulu počasnog predsjednika

DRUŠTVO Marjan konačno je objavilo zašto su Kerumu su još u četvrtak navečer oduzeli tituli počasnog predsjednika. Društvo ima 108 godina i Kerum je prvi gradonačelnik kojem se to dogodilo. U pitanju je povijesni presedan, a evo i obrazloženja zašto se to dogodilo.

Nije politički čin...

"Oduzimanje titule nije politički čin, već osuda krajnje neodgovornosti prema izuzetnosti koju svima pruža Marjan kao jedinstveni urbani primjer u našim krajevima. Takvo ponašanje izazvalo je oštre reakcije i prosvjede građana Splita, što je rezultiralo našim zahtjevima gradonačelniku, na koje nismo dobili odgovor", kaže tajnik društva Srđan Marinić.

Ode titula gotovo jednoglasno

"Gotovo jednoglasno, uz jedan suzdržan glas, usvojen je prijedlog da se gradonačelniku Kerumu oduzme titula počasnog predsjednika Društva. Prema Statutu, svaki se gradonačelnik automatizmom imenuje počasnim predsjednikom kako bi promovirao ugled Društva, pomogao suradnju s Gradskim vijećem i njegovim tijelima u ostvarivanju ciljeva Društva, otvarao godišnje obilježavanje Dana Marjana i sudjelovao u ostalim aktivnostima Društva. Nepoštivanja navedenih načela razlog su oduzimanja titule počasnog predsjednika", obrazložio je Marinić.

Nekad gradonačelnici prvi u zaštiti Marjana, a danas?


Dodao je i kako tradicija Društva Marjan da gradonačelnike bira za počasne predsjednike potječe iz vremena kada su oni svojim osobnim primjerom prednjačili u zaštiti i unaprjeđivanju Marjana. "Nažalost, već neko vrijeme gradonačelnici ne zaslužuju ovu titulu, jer su omogućili mnogo lošega što se nije smjelo dogoditi na Marjanu", tvrdi Marinić.

Nije više predsjednik, ali najviše zarađuje na Marjanu


Premda na koncu ništa konkretno nije navedeno za Kerumovu sramotnu "dekapitaciju", povijest će zabilježiti da je prvi splitski gradonačelnik koji je ostao bez titule počasnog predsjednika Društva Marjan. Nema veze. Makar su mu ostali restoran na Benama i projekt Faninog restorana na Prvoj vodi. Možda nije predsjednik, ali svakako jest onaj koji od Marjana ima najopipljiviju korist.

Pročitajte više