Država: Penavina kuća na Visu nije stambeni prostor, zato smo im dali stan

Foto: TZ VIS, Pixsell

RODITELJIMA vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave država je 2014. godine darovala trosobni stan u Vukovaru iako su imali sasvim pristojnu vikendicu na Visu.

Ranije smo pisali da se Državni ured za stambeno zbrinjavanje poziva na to kako su Penavama dali 76 metara kvadratnih u ulici Hrvatskog zrakoplovstva jer obitelj "nije imala druge useljive nekretnine".

Zato nas je sada zanimalo što je s kućom na Visu koju su otkrile Index Istrage. Prije objave tog članka pitali smo ih što bi bilo kada bi se dokazalo da je u vrijeme sklapanja ugovora o darovanju stana postojala druga nekretnina. Odgovorili su da bi tada došlo do raskidanja ugovora s Penavama.

"Ukoliko bi se naknadno ispostavilo da su u vrijeme darovanja stana Ante i Zdenka Penava imali u vlasništvu drugi useljivi stambeni objekt, u takvoj situaciji stranke bi svakako morale vratiti predmetni stan u državno vlasništvo i darovni ugovor bi se raskinuo", decidirano su tvrdili. 

Zato smo im se obratili nakon objave tog članka. I pitali kako je moguće da kuća na Visu nije bila prepreka u dobivanju besplatnog stana u Vukovaru.

Kuća za odmor nije stambeni objekt, kaže država

Kažu da se u primjeni Zakona o područjima posebne državne skrbi vlasništvo, pazite sad, kuće za odmor "nije smatralo zaprekom za ostvarenje prava na stambeno zbrinjavanje jer se kuća za odmor nije smatrala drugim useljivim stambenim objektom koji bi predstavljao zapreku sukladno citiranom članku", naveli su iz Državnog ureda. 

Da ne bi bilo zabune, kasnije su još jednom naglasili da je obitelj Penava nekretninu na otoku kategorizirala kao "kuću za odmor - stoga nije predstavljala zapreku za darovanje" stana.

Valja spomenuti da se apartmani smješteni unutar Penavine kuće oglašavaju jedino na stranici lokalne Turističke zajednice te da ih, za razliku od susjednih, nema na popularnim tražilicama poput Bookinga ili Airbnba. Na portalu TZ-a pojavljuju se samo četiri slike kuće. Sve je prikazuju izvana. Zaista se trude da je iznajme.  

Kuća na Visu bila je useljiva

Na nedavnoj konferenciji za medije, koju je Ivan Penava održao nakon našeg ranijeg članka o njegovim nekretninama, pred kamerama je mahao fotografijama kuće na Visu sugerirajući da nije bila u idiličnom stanju kad su je kupili 1998. godine. 

Htjeli smo znati postoje li šanse da je kuća bila neuseljiva u vrijeme kad su Penavini dobivali stan. I je li država izašla na teren provjeriti tu nekretninu. 

"Spisu ne priliježe dokaz iz kojeg bi bilo vidljivo da je na kući za odmor na Visu izvršen očevid radi procjene useljivosti iste, međutim, budući da je ista kuća kategorizirana kao kuća za odmor (a ovo je utvrđeno uvidom u spisu priloženo porezno rješenje grada Visa) to ni nije bilo potrebno, iz naprijed navedenih razloga", odgovorili su iz Državnog ureda. 

To znači da je kuća bila useljiva, sređena, dotjerana u vrijeme kad je Penavama poklonjen stan. Inače ne bi dobila kategorizaciju. 

Država ne zna je li još nekom iznajmljivaču dala stan

Postavili smo im i sljedeće pitanje: Je li vam poznato u koliko je slučajeva dotad Republika Hrvatska darovala stanove obiteljima koje su bile vlasnice useljivih kuća na atraktivnim lokacijama?

Odgovorili su kako "taj podatak nije poznat". Ali da su sve podnositelje zahtjeva tretirali jednako. 

Još su i potpisali izjavu da nemaju druge nekretnine

Pozitivno mišljenje da se Penavama pokloni stan dalo je i Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru. 

Pitali smo jesu li provjeravali imaju li osobe kojima će država pokloniti stan već neke druge nekretnine. Kažu da je za to bio zadužen Državni ured za stambeno zbrinjavanje koji im je 5. svibnja 2014. godine dostavio zaključak da su ispunjeni svi uvjeti za predmetni pravni posao darovanja nekretnine propisani Zakonom o područjima posebne državne skrbi.

"Napominjemo kako isti nikada nisu prijavili mjesto Vis kao adresu stanovanja, pa pravo vlasništva predmetne obitelji na Visu nije tada provjeravano. Ujedno napominjemo i kako je supruga podnositelja zahtjeva dala pisanu izjavu da nema u vlasništvu drugi useljiv stambeni objekt te isti nije prodala ili na drugi način otuđila iz svog vlasništva nakon 8. listopada 1991.", odgovorili su. 

Državno odvjetništvo nije, kaže, utvrdilo postojanje zakonskih zapreka. 

Imali su tri kuće prije nego što su dobili stan 

Nakon našeg članka o kući na Visu portal Telegram otkrio je da su uoči dobivanja stana roditelji Ivana Penave na njega i sestru prepisali dvije nekretnine u Vukovaru. Kuću u Ulici Josipa bana Jelačića dali su Danijeli Penavi, a Ivanu Penavi pripala je nekretnina u Dubrovačkoj ulici, odakle je nekidan održao presicu. Ta je kuća bila suvlasništvo njegove obitelji u kojoj je Penavin otac imao jednu trećinu. 

To su, dakle, već tri kuće koje su imali prije nego što su dobili stan od države. 

Iz Ureda vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave obećali su nam poslati odgovore na upite do konca prošlog tjedna, no to se nije dogodilo. Ako i kad stignu, rado ćemo ih objaviti. 

Pročitajte više