Država uvodi drastične mjere zbog pljački i nasilja u Međimurju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

NAKON niza slučajeva pljački i nasilja u Međimurju čiji su počinitelji često korisnici socijalne pomoći, država je odlučila uvesti drastične mjere. 

Postavlja se pitanje, međutim, jesu li mjere koje vlada uvodi stigle prekasno. Naime, u samo posljednjih nekoliko dana dvije su žene ubijene. 

U prvom je slučaju majku desetero djece Violetu B. u Piškorovcu ubio njezin nevjenčani suprug. Pretukao ju je i ubo nožem. Dan kasnije preminula je u bolnici. Počinitelj je otprije poznat policiji koja ga je prekršajno i kazneno prijavljivala. 

U drugom je slučaju ubijena 77-godišnjakinja, tijekom pljačke njezine kuće. Policija je dosad utvrdila kako je nepoznati počinitelj provalio u obiteljsku kuću te da je u jednom trenutku i fizički nasrnuo na 77-godišnju vlasnicu pritom je usmrtivši. Tijelo je starice najmanje deset dana stajalo u kući prije nego što je otkriveno. Još nije poznato tko je počinitelj ili počinitelji.

Ministarstvo socijalne skrbi, zbog vala pljački i nasilja u Međimurju, prije ovih je najnovijih tragičnih događaja izreklo mjere ukidanja zajamčene minimalne naknade građanima koji svoju djecu ne šalju u predškolu ili osnovnu školu, za nenamjensko trošenje socijale ukida se isplata i uvode vaučeri, djelomično ili potpuno, javlja Provjereno Nove TV. Kako će sama kontrola izgledati, još nije sasvim poznato.

"Sustav mora biti pravedan da je dobivaju doista oni koji su u potrebi. Mi imamo situaciju da su ukućani kojima je namijenjena minimalna naknada gladni", kazala je ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković te dodala: "Radno sposobna osoba ne može biti korisnik zajamčene minimalne naknade. Svi korisnici zajamčene minimalne naknade moraju proći rad za opće dobro na području svoje općine gdje žive", rekla je za Provjereno Vesna Bedeković. 

Međimurski župan Matija Posavec koji se na javnoj televiziji prije nekoliko dana verbalno sukobio sa zastupnikom romske nacionalne manjine u saboru Veljkom Kajtazijem zbog kaosa u Međimurju, sada je za mjere koje je donijela vlada rekao da je to ono što su tražili. 

Hoće li mjere dati prave rezultate, tek treba vidjeti.

Policija je prije toga povećala svoju prisutnost u naseljima u kojima žive Romi, no još uvijek nije jasno je li to donijelo kakve konkretne rezultate. 

Pročitajte više