Belize i El Salvador našle se na crnoj listi SAD-a

AMERIČKI predsjednik Barack Obama stavio je Belize i El Salvador na crnu listu zemalja koje se smatraju najvećim proizvođačima ili tranzitnim rutama za trgovinu narkoticima, piše BBC.

Karteli ove dvije srednjoameričke države koriste kao rute za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike na sjever u Meksiko i SAD. Na crnoj listi nalaze se ukupno 22 zemlje.

Američke vlasti smatraju kako su Bolivija, Burma i Venecuela vrlo neuspješne u borbi protiv droge, a pridruživanje Belizea i El Salvadora listi "neželjenih" odražava rastući utjecaj moćnih meksičkih narko kartela.

Vjeruje se kako se meksički karteli u El Salvadoru udružuju u saveze sa tamošnjim uličnim bandama poznatim po nazivu Maras.


Dvije trećine kokaina koje pređu granicu SAD-a dolazi preko zemalja Središnje Amerike, a u toj regiji je zabilježena i jedna od najvećih stopa ubojstava na svijetu.

Američki predsjednik dužan je svake godine obavijestiti Kongres o zemljama koje su veliki proizvođači i tranzitne rute za krijumčarenje, a prilikom svoje posjete El Salvadoru u ožujku, Barack Obama obećao je 200 milijuna dolara kako bi se potpomogla borba protiv zločina u Središnjoj Americi.

Prije Belizea i El Salvadora na crnoj su se listi našle i Kostarika, Gvatemala, Honduras, Nikaragva i Panama, kao i Meksiko, te zemlje koje su najveći proizvođači kokaina - Kolumbija i Peru.

Pročitajte više