Državna agencija progoni umjetničku organizaciju zbog dobrovoljnog Registra izdajnika

Foto: Screenshot

AGENCIJA za zaštitu osobnih podataka zatražila je od umjetničke organizacije SKROZ da se u roku osam dana očituje "u koju opravdanu/zakonitu svrhu te temeljem koje pravne osnove" javno objavljuje Registar na svojim internet stranicama.

Registar inspirirao Crnoja

Podsjetimo, Registar izdajnika je nastao kao odgovor na najave bivšeg ministra Mije Crnoje koji je ostao zapamćen kao najkratkovječniji ministar u hrvatskoj povijesti koji na dužnosti nije proveo ni tjedan dana i to jer je prebivalište prijavio u baraci u Samoboru da bi izbjegao plaćanje prireza, iako je stvarno živio u Zagrebu.

Crnoja nikada nije objasnio čija bi imena bila u Registru izdajnika, ni kakve bi od toga koristi imali branitelji čiji je bio ministar, ali njegova je ideja izazvala burne reakcije u javnosti. Jedna od njih bila je akcija SKROZ-a koji je na internetu pokrenuo dobrovoljno upisivanje građana koji se, prema Crnojinim kriterijima, smatraju izdajnicima.

Njihov je registar izdajnika naišao na odličan odaziv građana koji su prihvatili zezanciju i počeli se masovno upisivati u registar, a sve su popratili i mediji, no zezancijom to očito ne smatra Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je umjetničkoj organizaciji SKROZ zaprijetila kaznama.

Agencija nije shvatila šalu

"S obzirom na predmetni Registar, a temeljem uvida od strane ove Agencije u njegov sadržaj evidentno je kako isti sadrži imena i prezimena, a osim toga vidljivo je kao mnoga imena i prezimena izmišljena sa internacijom poruke/pošalice", stoji u dopisu Agencije koje je stiglo na adresu SKROZ-a.


Osim što je evidentno da u Agenciji ne znaju razliku između riječi "intencija" i "internacija", nije jasno zašto bi Agencija za zaštitu osobnih podataka trebala zanimati imena smišljena kao pošalica jer ta imena ako su izmišljena vjerojatno onda nisu ničiji osobni podaci.

U Registar izdajnika inače se mogao prijaviti bilo tko, s bilo kojim imenom i napisati razlog zbog kojih se  osjeća izdajnikom "da bi se pomoglo ministru u identificiranju izdajnika te državu spasilo muke provođenja postupaka javne nabave i ostalih gnjavaža", kako je satirično objašnjeno na stranici na kojoj se upisuje u Registar.

Ne znaju ni ime Agencije napisati ispravno

Nora Krstulović, umjetnička ravnateljica organizacije SKROZ za Index je objasnila što je bio stvarni cilj Registra izdajnika u koji se prijavilo više od 7 i pol tisuća ljudi.

"Od početka je bilo jasno da je riječ o umjetničkom projektu, a ne o nikakvoj zbirci osobnih podataka, što je bilo istaknuto na svakoj stranici Registra. Činilo mi se besmislenim uopće odgovarati na dopis Agencije ali s obzirom na to da je riječ o agenciji koja ne zna u zaglavlju dopisa napisati svoje ime ispravno, morali smo odgovoriti", rekla nam je Krstulović.

U svom odgovoru Agenciji za zaštitu osobnih podataka organizacija SKROZ napisala je da su "u šoku i nevjerici da jedna državna agencija nije u stanju u zaglavlju vlastitih dopisa vlastito ime napisati ispravno", te su upozorili da prema Ustavu imaju pravu na slobodu mišljenja i izražavanja misli te na slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Svako daljnje postupanje Agencije, napisali su iz SKROZ-a, smatrat će pokušajem cenzuriranja slobode govora i umjetničkih sloboda.

Pročitajte više