Rezultati državne revizije: Problematični Porezna uprava i Domovinski pokret

Foto: Pixsell/Igor Kralj

DRŽAVNI ured za reviziju dostavio je Hrvatskom saboru izvješće o radu za 2022. godinu, u kojoj su obavljene su 164 financijske revizije. Sve se revizije koje je Ured obavio te godine odnose na poslovanje subjekata u 2021. godinu. Ured obavlja reviziju u dvije kategorije, a to su financijski izvještaji i usklađenost poslovanja

Revizijom se provjeravaju financijski izvještaji i usklađenost poslovanja s propisima i unutarnjim aktima subjekata revizije. Državni ured za reviziju izdaje tri stupnja mišljenja: Bezuvjetno ako nisu utvrđene nepravilnosti, uvjetno kada su utvrđene određene nepravilnosti i nepovoljno kod značajnih nepravilnosti. Ured je o financijskim izvještajima izdao 66 bezuvjetnih, 94 uvjetna, jedno suzdržano i tri nepovoljna mišljenja, a o usklađenosti poslovanja 82 bezuvjetna, 78 uvjetnih te tri nepovoljna mišljenja.

Nepovoljna mišljenja o financijskim izvještajima i o usklađenosti poslovanja izražena su za Općinu Donja Voća, Športsku zajednicu Grada Ogulina i političku stranku Domovinski pokret. Zanimljivo je je uvjetno mišljenje u kategoriji financijskih izvještaja dobilo ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava

Greško evidentirano 1.4 milijarde kuna viška u Poreznoj upravi

Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava od Državnog ureda za reviziju dobila je uvjetno mišljenje za financijske izvještaje, a najveće se nepravilnosti odnose na evidentiranje zaduženja.

Potraživanja porezne u 2021. iznosila su 6.740.963.796 kn, od čega se na potraživanja za poreze, doprinose i druga javna davanja, odnosi 5.307.780.781 kn. Tako je 1.433.183.015 kn koje su uplaćivali građani i drugi subjekti otišlo u kategoriju ostalih tekućih obaveza.

Revizija je utvrdila da zbog greške u evidenciji Porezna uprava ima ukupno 1.425.195.607 kuna "viška". Ovo se, prema objašnjenju Ureda za reviziju, događa u slučaju kada porezni obveznici uplate više nego što je porezna uspjela evidentirati u zaduženjima, odnosno da su zaduženja bila pogrešno evidentirana ili da neka zaduženja nisu bila uvedena. No, iz ureda za reviziju tvrde da se ne radi o značajno pogrešci jer, prema njima, porezna takve nepravilnosti rješava u roku od nekoliko tjedana,

Uvjetno mišljenje za Grad Zagreb

Ured za reviziju pročešljao je i Grad Zagreb, no samo prema kriteriju usklađenosti poslovanja, te dao uvjetno mišljenje. Uočeno je kako, između ostalog, u financijskim izvještajima nisu iskazana sva potraživanja, nije usklađen sustav naplate potraživanja na razini Grada, pojedine obveze nisu plaćene po redoslijedu dospijeća.

Dalje, nisu određene osobe odgovorne za pokrivanje manjka prihoda, rashodi za subvencije veći su za 5,7 % u odnosu na plan, a utvrđene su i nepravilnosti kod izgradnje žičare.

Domovinski pokret

Od svih stanaka koje je pročešljao Ured za reviziju, jedino je Domovinski pokret zaradio nepovoljno mišljenje. Utvrđeno je da nisu uredno vodili poslovne knjige i financijska izvješća, putni nalozi su isplaćivani bez vjerodostojne dokumentacije, nije vođena evidencija primljenih donacija, a značajni dio od 1,3 milijuna kuna računa za promidžbu ne sadrži podatke iz kojih se može potvrditi jesu li navedene usluge obavljene.

Revizija je utvrdila da poslove knjige i financijski izvještaji ne pružaju realnu sliku, prihodi su evidentirani za 369.000 kuna manje, a rashodi za 484.000 kuna manje. Nije iskazan višak od prethodne godine, a stanje novčanih sredstava krajem godine evidentirano u poslovnim knjigama i iskazano u financijskim izvještajima više je za 872.419 kuna ili 45,3 posto od stvarnog stanja.

Također se pokazalo da blagajničko poslovanje nije vođeno uredno, popis imovine i obveza nije obavljen u skladu s propisima, financijski plan ne sadrži plan zaduživanja i otplata, iako su u više navrata pozajmljivana novčana sredstva od fizičkih i pravne osobe, te nisu zaključivani ugovori za donacije iznad 5000 kuna.

I lani su u reviziji za 2020. kod DP-a utvrđene značajne nepravilnosti i propusti, zbog čega je Ured dao 27 naloga i preporuka, od kojih gotovo polovica (13) nije provedena, kazala je Josipa Maraković, načelnica Odjela za odnose s javnošću Državnog ureda za reviziju.

Donja voća

Općini Donja Voća izražena su nepovoljna mišljenja zbog značajnih nepravilnosti utvrđenih u svim područjima revizije. Između ostalog, utvrđeno je manjkavo vođenje poslovnih knjiga, neka potraživanja ne mogu se povezati s računima dobavljača, nije obavljen popis imovine, uslugu za koju je općina trebala provesti postupak javne nabave podijelili su na tri jednostavne javne nabave, nisu vodili propisanu dokumentaciju za korištenje automobila u službene svrhe, a pogrešno su evidentirani krediti te ostali računi.

Polovica utvrđenih nepravilnosti odnosi se na mandat načelnika Krunoslava Jurgeca, koji je nedavno uhićen zbog prijetnji. Na odlasku je Jurgec općinu ostavio u dugovima, a čak 300.000 kuna dugovanja odnosilo se na gorivo.

Općina je ovršena i od strane tvrtke Lovrini vinogradi u iznosi od 404.000 kuna. Protiv njega se i dalje vodi postupak za kreditne prevare u Erste banci, a također je bio optužen da je prijetio voditelju te banke. Na čelo općine 2021. godine došla je Sanja Kočet, a iz ureda za reviziju navode kako se vođenje općine u nekoj mjeri popravilo za njenog mandata, no i dalje nedovoljno, zbog čega ostaje nepovoljno mišljenje.

Športska zajednica Ogulina

Slične je probleme revizija našla kod Športske zajednice Grada Ogulina. Utvrđeni su propusti u okviru djelokruga i unutarnjeg ustrojstva, sustava unutarnjih kontrola, planiranja i programa rada, računovodstvenog poslovanja, financijskih izvještaja, imovine te javne nabave.

Tako je utvrđeno da su primjerice volonteri dobivali isplate preko ugovora o djelu, pogrešno su evidentirani prihodi rashodi, a nije vođen ni registar o javnoj nabavi

Pročitajte više