Državna revizorica o aferi Geodezija: Provjerit ćemo je li bilo nepravilnosti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zamjenica glavnog državnog revizora Nediljka Rogošić kazala je danas u saboru da će se vidjeti je li bilo nepravilnosti kod trošenja sredstava za 3D snimanje kulturne baštine nakon potresa kada se bude radila revizija Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta.

"Vidjet ćemo je li bilo nepravilnosti"

„Vjerujem kada budemo išli u reviziju Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta moći ćemo provjeriti je li se radilo o nepravilnostima”, kazala je Rogošić odgovarajući na pitanje Marije Lugarić (SDP) o preknjižavanju novca za 3D skeniranje Geodetskog fakulteta na državni proračun.

U raspravi o reviziji izvršenja državnog proračuna za 2022. Rogošić je također potvrdila da Hrvatski sabor može uputiti poseban zahtjev za revizijom o korištenju tih sredstava.

„Namjensko korištenje sredstava provjerava se kod revizije proračunskih korisnika, Sabor može zatražiti reviziju i glavni državni revizor odlučuje da se provede takva revizija i uključi u godišnji plan” , kazala je zamjenica državnog revizora odgovarajući na pitanje o tome Dalije Orešković (DO i SIP).

Napomenula je pritom da kod izrade godišnjeg plana Državni ured za reviziju utvrđuje rizike i prikuplja informacije iz različitih izvora te ih uzima kao jedan od kriterija kod utvrđivanja koje subjekte revizije će obuhvatiti.

„Vjerujem, tijekom 2024. kod izrade sljedećeg plana, da ćemo i ove informacije uzeti u obzir”, poručila je.

Oproba i vladajući pohvalili rad revizora

Orešković je najavila da će uputiti na glasanje zaključak da se ta revizija i obavi. "Zamjenica glavnog državnog revizora se u odgovoru jasno izjasnila da Sabor može nešto naložiti. Postavlja se samo pitanje hoće li to HDZ dopustiti. Tvrdim da neće", rekla je Orešković.

Na upit Ivana Račan (SDP) o kretanju duga u zdravstvu Rogošić je otkrila podatak da se u 2023. povećao za oko 100 milijuna eura u odnosu na 2022. Izrazila je pritom vjerovanje, ako se provedu preporuke Ureda za reviziju i isprave evidencije u bolnicama i HZZO-u, dug će se do početka 2025. smanjiti za oko 500 milijuna eura.

Sada obveze bolnica iznose oko 1,5 milijardi eura što znači da bi se obveze smanjile za trećinu na milijardu eura, kazala je.

SDP-ov Boris Lalovac također je apostrofirao da je u cijelom izvješću najveći problem sustav zdravstva, koji iz godine u godinu generira dugove, a nitko ne zna koliki su zaista troškovi tog sustava. 

Tijekom rasprave zastupnici oporbe i vladajućih pohvalili su rad Državnog ureda za reviziju a samo izvješće o izvršenja državnog proračuna za 2022. ocijenili kvalitetnim i detaljnim.

Pročitajte više