Državni inspektorat: Boban namjestio natječaj, HAC-u prijeti 300.000 kuna kazne!



NATJEČAJ Hrvatskih autocesta za zapošljavanje blagajnika na naplatnim kućicama u Vrgorcu nije bio regularan, zaključio je Državni inspektorat nakon opsežne analize. Inspektori su utvrdili da je šef Uprave Stjepko Boban ignorirao listu za zapošljavanje koju je sastavilo nadležno povjerenstvo, čime su prekršene zakonske odredbe.

Zbog kršenja članka 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja Inspektorat je donio odluku da se natječaj poništava, odnosno da ugovori koje je HAC potpisao sa zaposlenima s "Bobanove liste" nisu valjani.

Također, Inspektorat je podigao prijavu zbog kršenja zakona, zbog čega će HAC biti kažnjen globom između 10.000 i 300.000 kuna. Kaznu će, kao nadležna osoba u Hrvatskim autocestama, morati platiti i sam Boban, koji može biti kažnjen s 5000 do 15.000 kuna.

Šef Uprave ignorirao povjerenstvo i sam izabrao nove radnike

Inspekcijski nadzor je započeo 10. kolovoza, a tijekom zadnjih 20 dana pregledana je kompletna dokumentacija koja je zaprimljena na natječaj, na koji se ukupno prijavilo 342 kandidata. Tijekom obavljanja nadzora Inspektorat je od 11 sudionika natječaja primio zahtjev da ispitaju HAC-ovu djelatnost, a svaki od tih zahtjeva bilo je potrebno posebno razmotriti.


Inspektorat je utvrdio da je povjerenstvo koje je bilo zaduženo za zapošljavanje Upravi HAC-a predložilo sklapanje ugovora o radu s deset kandidata koji su ispunjavali uvjete iz natječaja i imali prednost pri zapošljavanju temeljem odredbe članka 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Međutim, Bobanovom odlukom je lista koju je predložilo povjerenstvo ignorirana, te su 25. srpnja sklopljeni ugovori sa sasvim drugim kandidatima.

Najmanje jedna osoba koja nije dobila posao trebala imati prednost pred svim zaposlenima!

Svi kandidati koje je Boban izabrao zadovoljavali su uvjete natječaje, ali samo troje ih je imalo status osoba iz članka 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji tim osobama jamči prednost pri zapošljavanju u državnim firmama. Također, inspektorat je utvrdio da je najmanje jedna osoba koja se prijavila na natječaj trebala imati prednost pred svih deset kandidata s "Bobanove liste".

Nakon što su Index, a zatim i još neki mediji, objavili informacije o novoj aferi sa zapošljavanjem u HAC-u, Boban je u izjavi za javnost sve pokušao demantirati. Sada je jasno da je lagao. Natječaj je, u međuvremenu, poništen na zahtjev Jadranke Kosor, a predstavnici radnika u HAC-u, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić i član Nadzornog odbora Anđelko Kasunić, zatražili su smjenu Bobana, ali i predsjednika NO-a Rajka Čupića.

Pročitajte više