Državni proračun u prvih šest mjeseci manji za 9,3 milijarde kuna

U PRVIH šest mjeseci 2009. godine prihodi državnog proračuna su se smanjili za oko pet milijardi kuna dok su se rashodi povećali za 4,3 milijarde kuna u odnosu prvu polovinu 2008. godine. Jednostavnom računicom se dolazi do činjenice da je ministar Šuker u prvih šest mjeseci ove godine u minusu za 9,3 milijarde kuna.

Uz to i prihodi proračuna su u prvih šest mjeseci manji od 50 posto ovogodišnjeg plana pa ako Hrvatska želi završiti sa planiranim deficitom, u drugom dijelu godine treba uprihoditi više novca nego u prvoj polovici, piše Jutarnji list. Porezi su donijeli 43 posto od planiranih prihoda, porez i prirez na dohodak 37 posto, dok je PDV na 42 posto planiranog. Trošarine na alkohol i cigarete su na samo 29 posto od planiranih prihoda.

Na strani rashoda se vidi kako država troši više nego prošle godine. Na zaposlene je to milijarda kuna više dok su se materijalni rashodi povećali za 600 milijuna kuna. Preko polugodišnjeg plana potrošila su ministarstva financija, poljoprivrede i turizma. Ministar financija Ivan Šuker time nije pretjerano nezadovoljan te tvrdi kako Hrvatska još uvijek nije "ni bankrotirala ni propala" jer su isplaćene sve plaće, mirovine i ostale obveze.

Pročitajte više