Vijeće za demografiju: Treba uskladiti poslovni i privatni život na korist obitelji

Foto: Hina

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota izjavio je kako je Vijeće za demografsku revitalizaciju dogovorilo mjere vezane uz uređivanje i usklađivanje poslovnog i privatnog života, odnosno radnog vremena s tržištem rada na korist obitelji, a predviđa se i povećanje kapaciteta vrtića te daljnja institucionalizacija predškolskog odgoja i obrazovanja.

"Family- friendly policies"

"Nakon određenih mjera na području demografije i oporavka kroz mjere demografske politike, slijedeće mjere koje smo dogovorili tiču se predškolskog odgoja i obrazovanja, paketa mjera usklađivanja poslovnog i privatnog života, odnosno usluga za djecu i obitelj. Vezano za mjere koje se tiču predškolskog odgoja i obrazovanja, krenuli bi s povećanjem kapaciteta vrtića, daljnjom institucionalizacijom predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i uređivanjem i usklađivanjem radnog vremena s tržištem rada", izjavio je Strmota nakon sjednice Vijeća.

Vezano za mjeru usklađivanja privatnog i poslovnog života trebalo bi, kaže, voditi računa o smjernicama iz direktiva EU, a tu se u prvi plan stavljaju fleksibilni oblici radnog vremena, tzv. "family- friendly policies", sve što se nadovezuje na tržište rada na korist samoj obitelji.

Strmota je naglasio kako već imaju zacrtan hodogram te kreću u pregovore s ljudima koji su zaduženi za vrtiće, odnosno s čelnicima općina i gradova čiju podršku očekuju i nadaju se konkretnim financijskim potporama kojima bi mogli pojačati tu mrežu predškolskog odgoja i obrazovanja. "Demografske mjere ne mogu same po sebi riješiti problem, one moraju paralelno pratiti ekonomsku priču da stvara jednu simbiozu na korist obitelji, stvaranje sigurnosti nakon koje se može govoriti o zasnivanju novih obitelji bez ugroza po svakodnevni život", poručio je.

Negativni trendovi stvarani godinama

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić naglasila je kako je dogovoreno da će se sjednice Vijeća održavati svaka dva mjeseca, a u rujnu će imati sastanak sa županima te predstavnicima gradova i općina, s obzirom da postoje i državne politike koje s njima treba zajedno razraditi. "Odredili smo tim koji će svakodnevno raditi, to će biti operativci imenom i prezimenom zaduženi iz svakog pojedinog ministarstva, s obzirom da za bilo koju mjeru treba imati i dobro razrađene zakonske podloge, odnosno izmjene zakona, a to je posao koji zahtijeva vrijeme", dodala je.

Na upit koliko treba vremena da se riješi negativni demografski trend, ministrica je kazala kako je teško izračunati procjene, pogotovo što su mjere tek u primjeni. "Uz to što donosimo nove mjere, pratit ćemo postojeće kako se ostvaruju i kakvi su efekti, te ćemo u skladu s tim postupati. Negativni trendovi su se stvarali godinama unazad i tako ćemo svi zajedno nekoliko vlada unaprijed čekati da budu u punom efektu", poručila je Murganić. Naglasila je da demografska revitalizacija nije zadatak samo jednog ministarstva, već se mora voditi kroz integriranu i usklađenu međuresornu suradnju. "Nema mjere koja bi bila učinkovita i odmah dala rezultate. I gospodarski rast i nova, dobro plaćena mjesta su preduvjet za stvaranje novih mladih obitelji", naglasila je ministrica.

Pročitajte više