Dublin: Saborsko izaslanstvo na razgovorima u irskom parlamentu

IZASLANSTVO Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora održalo je u utorak, drugog dana svojeg boravka u Irskoj, odvojene sastanke s Odborima za vanjsku politiku i europska pitanja irskog parlamenta na kojima je iskazana puna podrška hrvatskom ulasku u članstvu u EU i skorom podnošenju kandidature za članstvo.

´S irske strane postoji nepodijeljena potpora hrvatskim nastojanjima vezanim za ulazak u članstvo u EU´, rekao je nakon susreta s irskim dužnosnicima šef hrvatskog saborskog izaslanstva Zdravko Tomac. On je dodao, da Irska traži od Hrvatske da ispuni gospodarske i političke uvjete za ulazak u članstvo te da potpora s irske strane neće izostati.

Hrvatski parlamentarci upoznali su svoje irske kolege s dinamikom ispunjavanja kriterija za ulazak u članstvo, od kojih je ostvareno već 50 posto uvjeta, kao i s novim gospodarskim pokazateljima koji Hrvatsku smještaju visoko među potencijalne kandidate.

Šef hrvatskoga saborskog izaslanstva posebice je istaknuo da i kod irske vladajuće koalicije i kod oporbe postoji konsenzus glede hrvatskog ulaska u članstvo EU, ocijenivši dosadašnje razgovore vođene s irskim dužnosnicima vrlo uspješnim.

Predsjednik Vanjsko-političkog odbora irskog parlamenta Michael Woods rekao je u kraćem razgovoru s hrvatskim novinarima kako ´Irska podržava ulazak Hrvatske u EU i skoru kandidaturu za članstvo´. Istaknuo je pritom da je Irska bila jedna od prvih zemalja koja je ratificirala SSP te da želi pomoći Hrvatskoj na tom putu. Posebno je istaknuo, kako se Irska zauzima za suradnju između različitih država koje ulaskom u EU zadržavaju svoju kulturu i identitet.

Woods je također podsjetio kako od 1. siječnja 2004. godine Irska preuzima polugodišnje predsjedanje EU-om.

Tijekom dana hrvatsko parlamentarno izaslanstvo razgovarat će i s predsjednicima obaju domova irskog parlamenta, Zastupničkog doma Roryem O´Hanlonom i Senata Roryem Kielyem, a sutra će se sastati i s potpredsjednicom irske vlade Mary Harney.

Pročitajte više