Dubravica: Lipa i dva hrasta u spomen na Stoosa

U sklopu akcije "Gruda zemlje za Maticu hrvatsku" u Dubravici, rodnom mjestu hrvatskoga preporoditelja i jednog od utemeljitelja Matice hrvatske Pavla Stoosa (1806.1862.), 8. svibnja u podne bit će zasađena lipa i dva hrasta.

Akcija se organizira u povodu 15. obljetnice obnove rada Matice hrvatske, a u spomen na Pavla Stoosa, čija se 200. obljetnica rođenja obilježava iduće godine.

Drveće će biti zasađeno ispred općinske zgrade u Dubravici, gdje je prije četiri godine postavljeno brončano poprsje Pavla Stoosa, a zemlja će biti dopremljena iz Matičinih ogranaka iz cijele Hrvatske.

Na Stoosovu rodnu kuću 1907. postavljena je spomen-ploča, a svečanosti su bili nazočni i predstavnici Slovenske matice s tadašnjim predsjednikom Franom Ilešičem.

Na skupu, na kojem će nastupiti oko 250 članova puhačkih orkestara, zborova i opernih umjetnika, govorit će i slovenski veleposlanik Peter Bekeš.

Akcijom "Gruda zemlje za Maticu hrvatsku" zaprešićka Matica hrvatska započinje 16. dane Matice hrvatske Zaprešić, istaknuo je predsjednik ogranka Stjepan Laljak.

Za građane, koji se žele pridružiti svečanosti, bit će organiziran besplatan prijevoz autobusima, koji polaze ispred pošte na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u 9,30 i 11 sati.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više