Dubrovačka policija uhitila dilere kokaina, pogledajte snimku uhićenja

Screenshot: MUP

POLICIJA iz Dubrovnika razbila je lanac preprodaje kokaina.

Radi se o zločinačkom udruženju od ukupno četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina i od toga stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna.

Policija je detaljno opisala cijelu akciju i objavila snimku uhićenja. Priopćenje prenosimo u cijelosti ispod snimke.

Uhićena su dva Hrvata, Hrvatica i Talijan

"Temeljem početnih saznanja Odjela kriminaliteta droga ove Policijske uprave, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu i Upravom kriminalističke policije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pokrenuto je kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem troje hrvatskih državljanina i jednog državljanina Italije.

Svi hrvatski državljani, jedan u dobi od 59 godina, jedan od 44 godine te 55-godišnjakinja uhićeni su tijekom jučerašnjeg dana na području Metkovića i Zagreba, dok se 50-godišnji talijanski državljanin nalazi u pritvoru još od lipnja prošle godine, kada je u njegovom vozilu u pograničnom području grada Ploča pronađeno gotovo 25 kilograma kokaina, o čemu smo već ranije izvještavali.

Ovo opsežno kriminalističko istraživanje krenulo je kada su policijski službenici ove Policijske uprave, u suradnji s Carinskom upravom - Službom za mobilne jedinice Dubrovnik, tijekom redovne akcije pojačanog nadzora osoba, vozila i robe, tijekom lipnja prošle godine u pograničnom području Ploča pronašli spomenuti kokain. Ova zapljena bila je među najvećim zapljenama kokaina u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj. Tragom tog pronalaska krenulo je istraživanje porijekla droge i njegove dalje distribucije. U zadnjih deset godina ova Policijska uprava zabilježila preko 5600 zapljena droga, među kojima se ističe više od 115 velikih zapljena u kojima je pronađeno preko 2 tone marihuane, 70 kilograma heroina, 40 kilograma kokaina i više od 95 tisuća tableta."

Vrlo čist kokain, na ulicama bi se prodao za više od 100 milijuna kuna

"Radi se o zločinačkom udruženju od ukupno četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna koju su međusobno podijelili. Organizator zločinačkog udruženja je bio 59-godišnjak koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče odakle je dalje organizirao njegovu dalju distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77 posto čija bi vrijednost na uličnom tržištu dosegla iznos od preko 100 milijuna kuna.

Tijekom prošle godine 59-godišnjak je zajedno s 55-godišnjakinjom, 44-godišnjakom i već spomenutim Talijanom razradio nabavu i distribuciju kokaina u cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi. Kokain, koji se kontejnerima dopremao u Luku Ploče, je 44-godišnjak uzeo na čuvanje, a potom ga po uputama prvoosumnjičenog 59- godišnjaka i drugoosumnjičene 55-godišnjakinje predavao krajnjim kupcima na različitim lokacijama u Opuzenu i Metkoviću. Jednu od tih pošiljki preuzeo je Talijan kada je zatečen u Pločama.

Protiv svih četvero osoba podnesena je kaznena prijava zbog više kaznenih djela sastavljanja zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Talijanski državljanin trenutno se nalazi u dubrovačkom zatvoru, dok je troje hrvatskih državljana rano jutros sprovedeno pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske", zaključili su iz policije.

Pročitajte više