Dubrovački golferi "napali" župana Dobroslavića: Golf je od nacionalne važnosti

AKTIVISTI Zelene akcije i Inicijative Srđ razvili su danas pred zagrebačkim hotelom Westin veliki transparent s natpisom "Što golf ima s tim?", netom prije početka konferencije za novinare tvrtke Razvoj Golf.

Iz inicijative objašnjavaju da otkada su izračunali kolika je "'cijena' jedne rupice na Srđu, i objavila informacije na jumbo plakatima", da je propagandna mašinerija Golf-razvoja promptno reagirala te "kroz farsu od konferencije za medije u Zagrebu pojačala pritisak na institucije pozivajući se na antipoduzetničku klimu".

Pritisak na lokalnu vlast

"Očito je da se ovdje radi o pokušaju pritiska na lokalnu samoupravu da se progura nešto što nije usklađeno sa zakonom i što je već dva puta odbijeno", kazao je za Index Đuro Capor iz Inicijative za Srđ.

On dodaje kako je meta ove tribine očito bio župan, a da se zaboravlja kako su na prošloj javnoj raspravi i Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja i građani Dubrovnika i Društvo arhitekata prokazali ovaj projekt kao podvalu, preizgrađenost i apartmanizaciju.

"Jedan golf-teren košta 50 milijuna kuna, a o investiciji se govori kao o onoj vrijednoj milijardu i 200 milijuna eura. Pa je očito da se ne radi o golfu, niti o turizmu, nego o prenamjeni zemljišta, preprodaji stanova i vila iznad Dubrovnika u vrijednosti više od milijardu eura i da ta silna zarada ide u jedan džep", kaže Capor.

Lov u mutnom


U priopćenju odaslanom medijima, Inicijativa Srđ i Zelena akcija upozoravaju kako se prema Urbanističkom planu uređenja za Srđ koji je javnost žestoko odbacila na javnoj raspravi početkom rujna 2010., na platou Srđa planira 341 611 četvornih metara izgrađene površine, što je površina 5624 prosječna stana (60 četvornih metara), odnosno čak 211 stanova po jednoj golf rupici. Veći dio te površine (odnosno 61 posto), dodaje se, planiran je za 268 vila namijenjenih preprodaji, a koje se mogu i etažirati prema Zakonu o igralištima za golf.

"Smatramo da je da je njihova tiskovna konferencija lov u mutnom i pritisak da ishoduju dozvole dok je Zakon o igralištima za golf još uvijek na snazi kako bi mogli preprodati vile iznad Dubrovnika izgrađen je na poljoprivrednom i šumskom zemljištu. Krajnje je vrijeme da se otimačina zemljišta, voda i šuma prestane nazivati poduzetništvom, a nadasve je drsko ovakav projekt izgradnje i preprodaje vila i apartmana podvaljivati pod turistički projekt izgradnje golf igrališta. Napominjemo da je osoba koja je ustvrdila da je projekt golf terena s vilama na Srđu državni interes trenutno u zatvoru u Austriji, a ovakvi projekti, kao i Zakon o igralištima za golf su samo repovi korupcijske hobotnice zaostali nakon bivšeg premijera", zaključuje se u priopćenju.

Golferi: Župan promijenio pravila igre

"Župan Nikola Dobroslavić nastavlja s praksom pritisaka na investitora u projekt Golf park Dubrovnik, no ovog puta si je uzeo za pravo čak i smišljati vlastite urbanističke uvjete koji ne nalaze uporišta ni u kojem urbanističkom planu, zakonu ili propisu. Štoviše, Župan u dostavljenom radnom mišljenju o konačnom prijedlogu UPU-a otvoreno sumnja i u vlastitu županijsku skupštinu", naglasio je prokurist društva Golf park Dubrovnik Ivan Kusalić na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu West Inn koja je bila organizirana od strane tvrtke Razvoj Golf.

Kako objašnjavaju dubrovački golferi najjužnija županija, je svoj prostorni plan izmijenila u toku procedure izrade UPU-a Golf park Dubrovnik, pritom izmijenivši plan u dijelu koji se tiče projekta Golf park Dubrovnik i propisavši nove uvjete koje mora zadovoljiti investitor kao što su sportska dvorana i sportski park.

"Napominjemo da je normalna, na zakonu temeljena procedura predviđala da županija dostavi svoje mišljenje u pisanom obliku, a ne da politikantski župan javno u toku javne rasprave na press konferenciji iznosi svoj stav proglašavajući nešto nelegalnim", rečeno je u obraćanju za medije.

Golf je od nacionalne važnosti
Naime "golferi" tvrde da je Prostorni plan izmijenjen pa je tada njihov projekt automatski postao nelegalan, što je klasičan primjer mijenjanja pravila tijekom igre.

"To je nedopustivo i to je primjer stvaranja nepoduzetničke klime, iako se svi zaklinju u nova ulaganja" rečeno je na konferenciji. Kusalić je dodao su cijeli problem htjeli prikazati na nacionalnoj razini pa su se odlučili za konferenciju za novinare u Zagrebu. Upozorili su da je riječ o projektu od nacionalne važnosti te da su kontaktirani potpredsjednik Vlade za ulaganja Domagoj Milošević i resorni ministar Branko Bačić koji još nisu odgovorili na njihove upite.

Pročitajte više