dubrovnik -izložba national geographic hrvatska

U dubrovačkom Muzeju Rupe sinoć je otvorena izložba National Geographic Hrvatska na kojoj je predstavljeno stotinjak najboljih fotografija objavljenih u najpopularnijem svjetskom časopisu National Geographic, utemeljenom 1888.

Na izložbi je predstavljeno tridesetak fotografija s motivima iz hrvatske kulturne i prirodne baštine. To je uvod u pokretanje časopisa na hrvatskom jeziku National Geographic Hrvatska. Prvi broj se očekuje početkom studenoga.

To će biti 25. izdanje časopisa na neameričkom tržištu, istaknuo je na otvorenju glavni urednik izdanja za Hrvatsku Hrvoje Prćić. Po njegovim riječima izlazak časopisa na hrvatskom bit će najbolja promidžba hrvatskih prirodnih i kulturnih ljepota, znanosti i umjetnosti.

Ministar kulture Antun Vujić koji je otvorio izložbu također je naglasio kako će se putem hrvatskog izdanja časopisa promicati bogata hrvatska kulturna i povijesna baština. Prva reprotaža o Hrvatskoj u National Geographic časopisu objavljena je 1908. Od hrvatskih motiva predstavljenih na izložbi najpoznatiji su motivi Dubrovnika, Splita, Rovinja, Zagreba, Pule, kao i hrvatskog podmorja.

Izložba će nakon Dubrovnika biti otvorena u još nekoliko hrvatskih gradova.

Pročitajte više