"Dubrovnik je sve, samo nije sveučilišni grad"

DUBROVAČKI studenti danas su također prosvjedovali, iako u vrlo malom broju. Skupilo ih se svega dvadesetak, koji su s transparentima krenuli s Pila do Straduna, a ispred Crkve Svetog Vlaha mirno su se razišli. Studenti s krajnjeg juga imali su gotovo iste zahtjeve kao i ostali studenti u Hrvatskoj. Jedina razlika bio je zahtjev da se s ulaska u Dubrovnik, skine tabla na kojoj piše: "Dubrovnik - sveučilišni grad"

Studenti kažu kako Grad ne ispunjava ni osnovne uvjete za studiranje, a kamoli da se može zvati - sveučilišnim gradom. Dubrovački studenti nemaju studentski dom, a smješteni su većinom kod privatnih obitelji i plaćaju jedan od najvećih najmova u Hrvatskoj. Štoviše, zbog turističke sezone obično ih se tjera lipnju kada se sobe iznajmljuju turistima. Država i lokalna uprava već godinama obećavaju prostor stare Bolnice za potrebe fakulteta, a gotovo svaka stranka pred izbore obećava "spasonosno" rješavanje smještaja za studente.

Također, studenti su nezadovoljni jer nemaju pravo na popuste ili besplatan gradski prijevoz, a popusta nema ni u restoranima i kafićima. Eventualno manji broj nezadovoljnika na dubrovačkim prosvjedima osim mentaliteta može se i objasniti činjenicom kako je Sveučilište u Dubrovniku prvo u Hrvatskoj krenulo s "Bolonjom", te nema tolikih poteškoća oko implementacije programa kao u ostalim dijelovima Hrvatske. 

Tekst i Foto: I.Ć.  

Pročitajte više