Dubrovnik kupuje 23 podzemna spremnika za otpad. Ovako izgledaju

Foto: Grad Dubrovnik

FOND za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 725 tisuća kuna će sufinancirati Gradu Dubrovniku nabavu 23 podzemna spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, objavili su danas iz dubrovačke gradske uprave.

Spremnici su zapremine tri metra kubna, a u sklopu projekta ukupne vrijednosti 1.8 milijuna kuna još je predviđeno održavanje četiri edukativne radionice i tiskanje promotivnog materijala.

"Primjereniji vizualni izgled spremnika i manji broj odlagališta"

"Uz veliki kapacitet, prednosti ovakvih spremnika su primjereniji vizualni izgled i manji broj odlagališta na ulicama, smanjenje neugodnih mirisa, uštede na prostoru te dugi vijek korištenja", istaknuli su iz Grada Dubrovnika.

Očekuju da će nabavom podzemnih spremnika uspostaviti kvalitetniji, postojaniji i ekonomski učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i prirode te poticanja unapređenja sustava odvojenog sakupljanja otpada i smanjenja količine odloženog otpada na odlagalištima.

"Cilj je podizati svijest građana"

"Kroz edukacijske radionice i promotivne aktivnosti cilj je podizati svijest građana i educirati ih o mjerama sprječavanja nastanka otpada, odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i njegove obrade", navode iz Grada Dubrovnika.

Projekt "Nabava podzemnih spremnika za Grad Dubrovnik" prijavljen je u listopadu 2022. godine na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, uz zatraženi iznos sufinanciranja 40 posto ukupne vrijednosti projekta, koliko je i odobreno.

Sredstva Fonda osigurana su Odlukom o raspodjeli rezultata i načinu korištenja viška prihoda u 2022. godini.

Pročitajte više