dubrovnik: PREDSTAVLJEN PROGRAM 54. LJETNIH IGARA

Ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender predstavio je danas program ovogodišnjeg, 54. festivala.

´Želja je svih da se učini napredak u preoblikovanju Dubrovačkih ljetnih igara u modernu festivalsku kuću´, rekao je Prlender.

Govoreći o glazbenom dijelu programa, koji je pripremio direktor glazbenog dijela maestro Vjekoslav Šutej, Prlender je rekao kako će ga po tradiciji otvoriti Zagrebačka filharmonija, a zatvoriti Ruski simfonijski orkestar, koji čine dobitnici ugledne glazbene nagrade ´Čajkovski´.

Ove godine bit će izvedena opera Carla Orffa ´Carmina burana´ u scenskoj verziji, čime je, rekao je Prlender, glazbeni program uspostavio ravnotežu s dramskim programom. Bit će više od 20 glazbenih događaja u kojima će se izmjenjivati razni izvođači, od Dubrovačkoga simfonijskog orkestra do poznatih svjetskih glazbenih umjetnika kao što su tenor Ramon Vargas, sopranistica Cristina Gallardo Domas, violinist Daniel Hope, gitarist John Williams i drugi.

Ravnatelj dramskog dijela programa Ivica Kunčević rekao je kako se on temelji na trima osnovnim odrednicama: baštini, klasici i suvremenim tendencijama. Tako će od premijernih naslova biti izvedena Držićeva ´Grižula´ u režiji Paola Magellija, zatim tragikomedija ´Alfitrion´ Heinricha von Kleista, u režiji Janusza Kice, i radionica za ´Šetanje, pričanje i izmišljanje´ u režiji Nataše Rajković i Bobe Jelčića. Od starih naslova ove će se godine izvesti ´Dubrovačka trilogija´ Ive Vojnovića, ´Posjet stare dame´ Friedricha Durrenmatta i ´Ingropani interesi´ Jacinta Benaventea.

´Prošla godina pokazala je da ima smisla da se na Dubrovačkim ljetnim igrama pojavi neko svjetsko ime, a ove godine to će biti Peter Brook s predstavom ´Hamlet´, koja će se izvesti na otoku Lokrumu´, rekao je Kunčević.

I za ovu je godinu najavljena izvedba ´Jačeg bloka´ Uličnog teatra u dogovoru s praškom Akademijom dramskih umjetnosti, zatim ponoćne serenade, filmske projekcije, izložbe i predstavljanja knjiga.

Predstavljanju programa bili su nazočni i ministar kulture Antun Vujić, dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje i dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica.

Pročitajte više