Dubrovnik: Središnje misno slavlje u povodu feste Sv. Vlaha

BROJNI Dubrovčani i njihovi gosti danas slave blagdan svoga zaštitnika sv. Vlaha, te je tim povodom ispred dubrovačke katedrale održano središnje misno slavlje koje je predvodio dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić.

Uz predstavnike Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije na misi su bili i brojni crkveni velikodostojnici, među kojima nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, biskup šibenski msgr. Ante Ivas, biskup mostarski msgr. Ratko Perić, te biskup kotorski Ilija Janjić.

Biskup Puljić podsjetio je na riječi Svetoga Oca, koje je uputio 2000., a koje glase: ´Neka kršćani bez oklijevanja krenu putem svetosti´.

´Doista, nije lako i jednostavno ići putem svetosti, osobito u vremenima kada se živjelo i živi u okruženju raznih ideologija´, rekao je biskup Puljić osudivši fašizam i komunizam kao ideologije koje su zavodile milijunske mase.

Dubrovački biskup kazao je kako ´ni ideologija liberalizma nije stvorila boljega čovjeka, nego je učinila da se potiče stjecanje bogatstva bez rada, znanost bez čovječnosti, trgovina bez morala, te vođenje politike bez principa´. Također je rekao kako je današnji svijet prepun podjela.

´Nema više Berlinskoga zida, no stvaraju se novi zidovi, kao što je schengenski, nema istočnoga i zapadnoga bloka, ali se stvaraju novi blokovi. Stoga je borba protiv podjela zadaća svih, a napose onih koji vjeruju u Krista´, kazao je dubrovački biskup.

Dodao je kako je sada promicanje svetosti drugo ime za promicanje pomirenja i socijalne pravde među ljudima.

Nakon mise uslijedila je tradicionalna procesija ulicama Dubrovnika u kojoj su nošene moći zaštitnika grada, sv. Vlaha.

Festa sv. Vlaha, 1031. po redu, otvorena je jučer poslije podne tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem Parčeva barjaka, a bit će zatvorena u nedjelju, 9. veljače.

Pročitajte više