DUH LAURENCEA OLIVIERA U GARDEROBI DEREKA JACOBIJA

Sir Derek Jacobi trenutno slovi kao jedan od najvećih klasičnih glumaca, no njegova je garderoba još uvijek ispunjena duhom glumca smatranog najvećim na klasičnoj sceni Laurencea Oliviera.

Olivier je upravo mladome Jacobiju pružio prvu veliku prigodu kada je prije 40 godina pokrenuo National Theatre.

´Još uvijem osjećam da je (Olivier) ovdje´, izjavio je Jacobi u svojoj garderobi u čuvenom kazalištu Old Vic dok se pripremao za izlazak na scenu kao Prospero u Shakespeareovoj ´Oluji´, jednoj od njegovih najčuvenijih uloga.

On se te uloge ponovno prihvatio nakon 20 godina, a ´Oluja´ je u Old Vicu ovoga puta na sceni od 16. siječnja do 15. ožujka.

Jacobi, koji je svjetsku slavu dosegnuo 1970-ih utjelovljujući mucavog i šepavog rimskog cara Klaudija u seriji ´Ja, Klaudije´, ustrajno čuva sjećanje na zlatno doba druženja u glumi s Olivierom.

´Imao sam 25 godina. Bila je to nirvana, pravi Olimp. Olivier je imao Bogom dani talent i uvijek mu je izbor bio hrabar, mudar i opasan´, kaže Jacobi koji u 64. godini i sam pokapa neke duhove kazališta Old Vic.

Prije 20 godina upravo je uloga Prospera bila ta koja ga je privukla natrag teatru nakon trogodišnje paraliziranosti strahom od izlaska na kazališnu scenu.

´Znao sam da, ne prihvatim li tu ponudu, nikad više neću izići na scenu´, izjavio je Jacobi koji je u posljednje vrijeme ostvario uloge u filmovima ´Gladijator´ i ´Gosford Park´. Bio je i jedan od kandidata za ulogu ubojice Hannibala Lectera u filmu ´Kad jaganjci utihnu´, no izgubio je tu utrku s Anthonyjem Hopkinsom.

Za tim, međutim, ne žali, jer su kazališne uloge, od Hamleta do Cyrana, ipak njegova prva ljubav. Preostaje mu svladati tek jedan veliki izazov iz Shakespearova svijeta.

´Još ne osjećam da bih se mogao prihvatiti uloge kralja Leara. Moram još malo proživjeti prije nego što pokušam. To je doista divovska uloga´, ističe Jacobi.

Jednoga bi dana to mogao pokušati upravo u Old Vicu kojega njegov novi umjetnički direktor, dobitnik Oscara Kevin Spacey, kani vratiti u slavne prošle dane.

Jacobi ipak žali za nečim što je vezano uz najvažniji alat njegova zanimanja - svoje lice.

´Imam okruglo lice poput Mjeseca koje teško može izgledati paćeničko. Pate ispijena, izdubljena lica. Svakoga Božića priželjkujem za dar koštunjave obraze, no nikad ih ne dobijem´, kaže Jacobi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.