Duje Bonacci "popio" Primorčev metak: Ja sam ministru savjetovao da se ne pojavljuje

SKROMNOST i poniznost su dobre u nedostatku ostalih vrlina, kaže stara poslovica. Zanimljivo je da upravo ove dvije vrline spopadnu ama baš sve "goste-građane", međutim predstavnike obrazovnih vlasti spopadnu kada dođu na plenum Filozofskog fakulteta. Tada mu udvaraju i tepaju kao kakvoj zlatokosoj djevi i slažu se u ama baš svemu.

Tako je jučer na plenumu, trećega dana trećega tjedna blokade, gostovao i Duje Bonacci, PR, odnosno glasnogovornik Ministarstva obrazovanja i ministra Dragana Primorca, kako bi polaskao toj još uvijek neukroćenoj zvijeri i pokušao ministra, ismijanog i argumentima potučenog u više navrata i na više razina u zadnjih nekoliko tjedana, prikazati u nešto ugodnijem svjetlu.

"Oprostite što sam vas nazvao dječurlijom"

Upravo je Bonacci osoba koja je u studentskim kuloarima označena kao neslužbeni vođa i koordinator kontrarevolucije na Hrvatskim studijama, gdje je voditelj studente optužio čak i za fizičko nasilje, kao i da je bio Primorčev operativac prilikom ukidanja blokade na Političkim znanostima.

"Ja sam savjetovao ministru da se ne pojavljuje prvih nekoliko dana blokade, nego da čeka dok se stvari malo ne smire", kazao je Bonacci u maniri tjelohranitelja koji se baca pred šefa kako bi amortizirao njemu namijenjen metak. Najednom to više nisu ni dječurlija kako ih je oslovio u počecima blokade.

"Plenumu je prisustvovao i (kako je sam rekao: iznenađen i impresioniran) glasnogovornik Ministarstva koji je na plenum došao kao privatna osoba. Ispričao se što je nazvao studente uključene u inicijativu dječurlijom", spomenuli su studenti u izvještaju za javnost sa sinoćnjeg plenuma objavljenom na Blogeru.

Izvidnica

Koliko je privatan, a koliko je "periskopski" bio ovaj odlazak na plenum, pokazat će se brzo kao i u slučaju ostalih poniznih gostiju studentskog anonimnog zakonodavnog i izvršnog tijela.

Od obrazovanja kao osnovnog pokretača pozitivnih društvenih i ekonomskih promjena (koje su se uglavnom krenule u rikverc kada su nastupile demokratske promjene, što se vidi i na primjeru sve skupljeg visokoškolskog obrazovanja) do kriterija izvrsnosti koji se utvrđuje po još uvijek neutvrđenim kriterijima pa bi se kod njegove primjene koja je navodno jedini pošteni način utvrđivanja visine školarina, trebalo vjerovati Ministarstvu na riječ - obično je put dug otprilike koliko treba prešetati od "sedmice" na FFZG-u do Vukovarske ulice.

A.B.
Foto: Boris Kovačev (Cropix)

Pročitajte više