Dužnosnik NATO-a odgovorio Trumpu: "Napad na jednog je napad na sve"

Foto: EPA

KLAUZULA o kolektivnoj obrani u članku 5 Sjevernoatlantskog ugovora "bezuvjetna je i čvrsta", rekao je u srijedu jedan dužnosnik NATO-a.

Komentar na Trumpove izjave

Taj je komentar odgovor na izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa u intervjuu za televiziju Fox News u utorak u kojemu je doveo u pitanje kolektivnu obranu referirajući se na Crnu Goru.

"Crna Gora je malena zemlja s vrlo snažnim narodom; oni su vrlo agresivni ljudi", kazao je Trump. "Oni mogu postati agresivni, i čestitam, vi ste u Trećem svjetskom ratu."

"To je jako nepošteno jer oni čak i ne plaćaju, a mi ih štitimo", kazao je Trump odgovarajući na pitanje voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona o slanju američkih vojnika da brane Crnu Goru.

Crna Gora pridružila se NATO-u 5. lipnja 2017., kao zasad posljednja članica. Prema dostupnim podacima, Crna Gora je prošle godine izdvojila 66 milijuna eura za obranu, što je 1,66 posto godišnjeg BDP-a.

"Napad na jednog je napad na sve"

Odgovarajući na Trumpove izjave, dužnosnik NATO-a je ponovno potvrdio da je "napad na jednog, napad na sve".

"Predsjednik Trump je jasno rekao da je SAD u potpunosti predan NATO-u i naš je savez snažan", kazao je dužnosnik.

"Stotine tisuća Europljana i Kanađana stoje rame uz rame s američkim vojnicima i više od tisuću je platilo svojim životom", dodao je dužnosnik NATO-a podsjetivši na prvo i dosad jedino pozivanje na članak 5 koje je bilo nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Trump je u intervjuu rekao da je svrha NATO-a štititi Europu od ruske invazije , ali je dodao da "oni moraju plaćati, a ne plaćaju".

Pročitajte više