Kandidati za gradonačelnika u Meksiku ubijeni iz vatrenog oružja u roku od par sati

Ilustracija: EPA

Dva kandidata za gradonačelnika u Meksiku ubijena su iz vatrenog oružja u roku od nekoliko sati u gradu Maravatio, uoči državnih izbora 2. lipnja.

Napad na političare dogodio se u zapadnoj državi Michoacan koja je jedna od najnasilnijih regija u Meksiku, javlja AFP. Ginekolog Miguel Angel Reyes Zavala, koji je bio kandidat stranke Morena, na čijem je čelu meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, ubijen je u svom vozilu ispred klinike.

Dvojica naoružanih napadača pucala su iz neposredne blizine, a zatim pobjegla u automobilu, prema iskazima svjedoka. Nekoliko sati kasnije Armando Perez Luna, koji se nadao da će predstavljati oporbenu Stranku nacionalne akcije (PAN), pronađen je mrtav u automobilu s mecima u tijelu, objavio je ured državnog tužitelja.

Porast nasilja uoči izbora

Porast krvoprolića uoči izbora postala je sve češća pojava u Meksiku, gdje su lokalni političari mete nasilja. Oko 36 kandidata je ubijeno tijekom posljednjih nacionalnih izbora 2021.

Više od 30 ljudi ubijeno je u nasilju povezanom s izborima u Meksiku od lipnja prošle godine. Od te brojke, njih 16 bili su politički kandidati, objavila je istraživačka skupina Laboratorio Electoral.

Ubojstva se često događaju kad predizborna kampanja tek treba započeti. Nasilje se pripisuje jačanju narkokartela u Meksiku. U izvješću istraživačkog think thanka Integralia Consultants stoji da će organizirani kriminal na lokalnim izborima 2024. "eksplodirati" kao nikada jer su karteli proširili svoje poslovanje i ne bave se samo drogom.

Pročitajte više