Dva liječnika koja su spasila život Navalnom su umrla. Treći je nestao

Foto: EPA,Instagram/Aleksej Navalni

RUSKI liječnik Aleksandar Murahovski, koji je liječio kritičara Kremlja Alekseja Navalnog nakon što mu je pozlilo tijekom zrakoplovnog leta u Rusiji prošle godine, nestao je. Prije njega još dvojica liječnika koja su ga liječila iznenada su umrla.

Policija u regiji Omsk u Sibiru, oko 2200 kilometara istočno od Moskve, objavila je da je Murahovski, koji je bio na lovačkom izletu, u petak napustio lovačku bazu u šumi u terenskom vozilu i da otad nije viđen. Potrazi su se pridružili hitne službe, dronovi, helikopter i volonteri na terenu.

>>Nestao sibirski liječnik koji je liječio Navalnog

Murahovski je bio glavni liječnik u bolnici za hitne slučajeve u sibirskom Omsku u kojoj se liječio Navalni, vodeći oporbenjak, antikorupcijski aktivist i kritičar predsjednika Vladimira Putina. Murahovski je nakon toga postavljen za regionalnog ministra zdravstva.

U veljači od srčanog udara umro glavni anesteziolog iz bolnice 

A tri mjeseca ranije, 4. veljače, njegov zamjenik u dotičnoj bolnici iznenada je umro. Iz bolnice su tada priopćili da je Sergej Maksimišin, zamjenik glavnog liječnika, preminuo u 55. godini života od srčanog udara. 

Maksimišin je bio ravnatelj Odjela za anesteziologiju i oživljavanje u bolnici - dakle, po svemu sudeći, onog odjela koji je bio ključan za liječenje Navalnog od trovanja.

Nekih mjesec dana nakon Maksimišina još jedan liječnik iz te bolnice je umro. Rustam Agišev, ravnatelj Odjela za traume i ortopediju, umro je u ožujku od posljedica moždanog udara koji je pretrpio još u prosincu 2020., piše američki portal Radio Free Liberty/Radio Europe.

U ožujku od moždanog udara umro glavni traumatolog i ortoped

Leonid Volkov, voditelj Navalnijevog kabineta, tada je potvrdio da je Maksimišin bio zadužen za liječenje oporbenog čelnika.

"Sergej Maksimišin bio je voditelj odjela na kojem se liječio Aleksej Navalni i bio je zadužen za njegovo liječenje, posebno za nadgledanje njegove medicinski izazvane kome. Znao je više od svih drugih o Aleksejevom stanju pa ne mogu odbaciti mogućnost da se tu radilo o kaznenom djelu", rekao je tada Volkov u intervjuu za CNN.

"S druge strane, ruski zdravstveni sustav je vrlo loš i nije rijetko da liječnici njegove dobi iznenada umru. Sumnjam da će biti istrage o njegovoj smrti", dodao je Navalnijev pomoćnik. 

Pojavila se vijest da je nestali liječnik pronađen, ministarstvo je demantiralo

"Ovo je nevjerojatno. Nakon što su dva liječnika koja su liječila i spasila Navalnija u bolnici u Omsku umrla, treći je sad nestao na lovačkom izletu", komentirao je Bill Browder, istaknuti kritičar Putinovog režima na Twitteru. Browder je inače bio glavni inicijator tzv. Magnickijevog zakona, pomoću kojeg SAD nameće osobne sankcije pripadnicima ruskog i drugih režima koji su umiješani u teška kršenja ljudskih prava, poput zatvaranja, ali i likvidacija i pokušaja likvidacija disidenata i oporbenjaka. 

>>Sve je više dokaza da Putinova tajna služba GRU sije kaos diljem Europe

Da stvar bude još čudnija, nakon nestanka Murahovskog pojavili su se izvještaji da je liječnik pronađen živ, no Ministarstvo unutarnjih poslova brzo je demantiralo te vijesti.

"Kao da žele da i dalje bude nestao", komentirala je na Twitteru rusko-ukrajinska aktivistkinja Olga Lautman. 

Podsjetimo, nakon napetih pregovora s vlastima koje su se protivile, Navalni je u kolovozu prebačen iz Omska u Njemačku na liječenje. Uprava bolnice se, naime, u početku protivila prebacivanju Navalnog u Njemačku na liječenje, da bi na kraju ipak popustila. Navalnijeva supruga Julija prije toga je uputila izravan apel Putinu da se njenom suprugu dopusti liječenje u Njemačkoj.

Liječnici prvo priznali da je Navalni otrovan pa demantirali sami sebe

Također, vrlo je indikativno da su, kako piše američki portal Radio Free Liberty/Radio Europe, liječnici u bolnici u Omsku u jednom trenutku sami izjavili da je Navalnijevo stanje posljedica trovanja, da bi potom demantirali sami sebe. U jednom trenutku kao dijagnozu su iznijeli metabolički sindrom, odnosno niski krvni šećer

Murakovski, koji je sada nestao, na kraju je 24. kolovoza na press-konferenciji, nakon što je izjavio da su spasili Navalniju život te da u njegovom organizmu nisu pronađeni tragovi otrova. 

Međutim, laboratorijska testiranja u tri europske zemlje, koja je potvrdio globalni organ za nadzor kemijskog oružja, utvrdila su da je Navalni otrovan nervnim agensom novičokom, koji je izumljen u Sovjetskom Savezu, a koji se, vjeruju zapadne obavještajne službe, nastavio proizvoditi u malim količinama i u postsovjetskoj Rusiji. 

Zašto je Navalni uopće u zatvoru?

Kremlj je više puta odbacio optužbe da su ruske vlasti pokušale ubiti Navalnog. Navalni je u zatvoru od veljače zbog kršenja uvjetne kazne za presudu za navodnu pronevjeru, koju je i Europski sud za ljudska prava proglasio nelegitimnom zbog kršenja Navalnijevog prava na pošteno suđenje. Sud je odlučio da je Navalni prekršio uvjetnu kaznu jer se nije redovito javljao sudu - iako je u to vrijeme bio u induciranoj komi i daljnjem liječenju u berlinskoj bolnici.

>>Pogledajte govor Navalnog na sudu: "Ja sam jezivi kostur"

U zatvorskoj koloniji, koja je nastavak sovjetskog gulaga i koju su neki bivši zatvorenici opisali kao "koncentracijski logor", Navalni je pokrenuo štrajk glađu zbog neadekvatne liječničke njege za neurološke i ortopedske tegobe koje ima. Nakon 24 dana Navalni je prekinuo štrajk glađu, nakon što su liječnici upozorili da bi mogao uskoro umrijeti. 

"Želim vam reći, dragi moj sude, da je vaš kralj gol", poručio je Navalni sudu preko videoveze na prvom ročištu nakon prekida štrajka glađu.

"Potrošili smo bilijune rubalja, a naša zemlja i dalje tone u siromaštvo. Ne iznenađuje to što ekonomisti pišu pisma i kažu da se posljednjih nekoliko godina može nazvati izgubljenim desetljećem. Dvadeset godina nekompetentnog vladanja dovelo je do sljedećeg rezultata: kruna koja spada s njegove (Putinove) glave i laži na televiziji", dodao je Navalni.

Pročitajte više