KORONAVIRUS

Dva pacijenta sa sumnjom na koronavirus u Zagrebu, čekaju se rezultati nalaza

Foto: Robert Anić/PIXSELL

KAKO je Indexu potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, u zagrebačku zaraznu bolnicu Dr. Fran Mihaljević primljena su dva muškarca sa sumnjom na koronavirus.

> NOVO Stigli rezultati, pacijenti iz zagrebačke bolnice nemaju koronavirus

Beroš nam je rekao da zasad nemaju ozbiljnijih zdravstvenih problema, a jesu li zaraženi koronavirusom, saznat će se u večernjim satima. U tijeku su pregledi i testiranja.

"Jedan je bio u Kini proteklih mjesec dana te je tamo imao nekakvu virusnu upalu i ozdravio je. No, vratio se i opet počeo kašljati. Drugi je Kinez koji je došao iz Belgije, a čija je mama bila u Kini. Ona je zdrava, a on sad ima nekakvu virozu", rekao nam je.

Vjerojatno će obojica biti stavljena u izolaciju dok se točno ne utvrdi što im je.

"Ne moraju ništa značiti njihovi simptome, ali teoretski sve je moguće. Ne treba dizati paniku", poručio je ministar.

Evo kako izgleda izolacija u bolnici Fran Mihaljević

Dosad u Hrvatskoj nitko nije bio pozitivan

Nekoliko testiranja provedeno je dosad u Hrvatskoj, ali nitko nije bio pozitivan na koronavirus. Dvojica mladića bila su izolirana u vinkovačkoj bolnici te testirana, nalazi su bili negativni. Jedan pacijent bio je testiran u Dubrovniku i taj je nalaz bio negativan. Testirani su bili i jedan pacijent u splitskoj te osječkoj bolnici te Kineskinja u pulskoj bolnici.

Podsjetimo, dvojica mladića rođenih 1996. i 1997. godine hospitalizirani su u vinkovačkoj općoj bolnici. Oni su bili dio grupe od deset radnika koji su se vratili s rada u Kine, a ostalih osam radnika je bilo na kućnoj njezi s obvezom javljanja epidemiologu. Jedan je radnik s područja Slavonskog Broda, a devetorica su s područja Vukovarsko-srijemske županije. Stigli su iz Šangaja, gdje su radili za jednu hrvatsku građevinsku tvrtku.

U Dubrovniku je bio hospitaliziran 30-godišnji hrvatski državljanin koji je putovao na Daleki istok, ali nije bio u samoj Kini.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više