Dva razorna potresa u mjesec dana: Obitelj iz kaotičnog Haitija pobjegla u Čile

OBITELJ Desarmes pobjegla je iz rodnog Haitija dva tjedna nakon razornog potresa 12. siječnja te su se pridružili najstarijem sinu u Čile.

Mislili su da je pametno otići iz kaotičnog Port-au-Princea u sigurnost Čilea. No, u subotu ih je pogodio jedan od najjačih potresa u povijesti te južnoameričke zemlje. Oba potresa su svi članovi obitelji Desarmes preživjeli, a sada spavaju u vrtu svoga najstarijeg sina Pierrea Desarmesa i strahuju od novih podrhtavanja zemlje, piše MSNBC.

Obitelj izvukao preko veze

"Otišao sam iz svoje zemlje i došao ovamo zbog potresa", kazao je 21-godišnji Seraphin Philomene. "A ovdje, ista stvar", dodao je Seraphin. Pierre je svoju obitelj uspio izvući iz Port-au-Princea zbog osobnih veza sa čileanskim veleposlanstvom i čileanskom vojskom. Devet članova njegove obitelji, uključujući roditelje, dva brata i njihove obitelji te tri rođaka, su zrakoplovom stigli u Santiago 23. siječnja.

Pierre je pjevač u popularnom bendu u Čileu te se prisjetio trenutka kada je vidio da se njegova obitelj spasila od kaosa Haitija te zrakoplovom došla u Čile. "Vidio sam ih, ali nisam vjerovao. Rekao sam, 'Bože moj, ovi su ovdje'. To je bio vrlo težak trenutak", ispričao je Pierre te je dodao kako mu je žao onih što su ostali u Haitiju.

Dio obitelji bi se opet preselio

Tešku prilagodbu na život u Čileu, subotnji je potres za obitelj učinio još težom. "Za vrijeme potresa su odbili ostati u kući", rekao je Desarmes koji ih je dugo uvjeravao da je Čile pripremljen za potrese te da situacija nije tako strašna. 32-godišnji Stanley Desarmes se sada niti u Čileu ne osjeća sigurnim te se namjerava ponovno preseliti na mjesto koje je manje zahvaćeno potresima. "Ne znam što mogu napraviti, ali ostanak nije moguć", rekao je Stanley te dodao da bi umro kada bi mu obitelj poginula.

Pročitajte više