DVADESETAK ZEMALJA POSLALO SPASILAČKE EKIPE U IRAN

Dvadesetak zemalja poslalo je svoje spasilačke ekipe u jugoistočni Iran, koji je u petak pogodio katastrofalan potres, a transportni zrakoplov s 40 tona pomoći polijeće u nedjelju, priopćili su u subotu Ujedinjeni narodi.

"Prema našim saznanjima, trenutačno su spasilačke ekipe iz dvadesetak zemalja na licu mjesta ili trebaju stići", izjavila je za France Presse Madeleine Moulin, glasnogovornica UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih poslova.

Taj je ured već poslao ekipu od dvanaestak osoba na lokacije najviše pogođeno potresom između gradova Kerman i Bam čija je zadaća uspostaviti prijemni centar za spasilačke ekipe i potrepštine.

Moulin je rekla da je Rusija poslala 120 spasilaca, Danska 55, Južnoafrička Republika 50, Njemačka 40, Kina 38, Francuska 15, a Turska 8.

Među ostalim zemalja koje šalju svoje spasilačke ekipe u Iran su SAD, Japan, Južna Koreja, Belgija, Mađarska, Grčka, Poljska, Švicarska, Velika Britanija, Norveška i Austrija.

Te su ekipe specijalizirane za traženje preživjelih pod ruševinama i one stižu s slijekovima i psima.

Moulin je istaknula da će zrakoplov s 40 tona pomoći (šatora, deka, pročišćivača vode...) poletjeti u nedjelju iz zračne luke u Brindisiju na jugu Italije. Tu pomoć šalju Italija i Norveška, precizirala je glasnogovornica.

Pročitajte više