Dvogodišnjaku iz Iraka uklonili 5,5 kilograma težak tumor na bubregu

DVOGODIŠNJI Safa i njegovi roditelji Manal i Mohammed, ovih su dana najsretnija iračka obitelj. Zahvaljujući 85-godišnjem američkom tajkunu Rayu Tyeu, Safa je dobio novu priliku za život. Naime, kako javlja CNN, Tye je odlučio financirati operaciju kojom je Safi uklonjen gotovo 5,5 kilograma težak tumor na bubregu.

Safa je na operaciju otputovao u Jordan. "Postoji velika mogućnost da Safa premine tijekom operacije", bile su riječi koje je ondje, ionako prestrašenim Safinim roditeljima, uputio dr. Iyad Sultan. Ipak, operacija je bila Safina jedina šansa za život. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu te se dječak, nakon petosatne operacije, dobro oporavlja.

"Tumor je ogroman. Jetra, bubrezi i svi ostali unutarnji organi su stisnuti sa strane. Njegova pluća su minijaturna. Teško je povjerovati da je uopće u stanju sam disati", rekao je dr. Sultan.

"Zbog tumora je sa suzama u očima gledao drugu djecu kako se igraju"

"Tumor mu je smetao u normalnom odrastanju. Ponekad, kad bi smo vidjeli drugu djecu kako se igraju, on bi počeo plakati. Nismo mu mogli kupovati igračke kakvima su se igrala druga djeca, poput nogometne lopte, jer kad bi je bacio, nije mogao krenuti za njom. Čak i ovako malen, shvaćao je da je teško bolestan", ispričao je Safin otac. Safa je proteklih godinu dana u Bagdadu bio podvrgnut kemoterapiji, no tumor je i dalje nastavljao rasti. Liječnici su rekli kako ništa više ne mogu učiniti. Situaciju je dodatno otežavao rat.

Priča o malenom iračkom dječaku doprla je i na drugu stranu svijeta, do Bostona. Ondje Ray Tye i njegova supruga Eileen vode udrugu za pomoć oboljelima od tumora, budući da su i sami, iz istih razloga, prije pet godina, ostali bez sina.

"Shvatio sam da sav novac na svijetu nije mogao spasiti moje dijete, no isto tako sam shvatio i da novac nekome ipak može spasiti život", rekao je Tye, dodajući kako će njegova udruga financirati operacije još troje iračke djece.

"Svoju sreću ne mogu opisati riječima", rekla je Safina majka nakon operacije. Sreća koju je svojom dobrotom i financijskom pomoći donio iračkoj obitelji, izmamila je suze radosnice i na Tyeove oči: "Bit ću iskren. Suze same poteku, jer spasili ste nečiji život i učinili ste tako svijet bar malo boljim".

I.M.
Foto: CNN

Pročitajte više