Dvogodišnji dječak s leukemijom iz Zagreba treba krv, pomozite mu

Ilustracija: Pixsell/Dusko Jaramaz

DVOGODIŠNJI Marko iz Zagreba ima leukemiju, a u zagrebačkoj bolnici ponestalo je njegove krvne grupe, nula negativne.

Jučer je na Facebooku objavljena molba dječakovih roditelja za doniranjem krvi, a građani su odmah odgovorili, opskrbivši bolnicu zalihama potrebne krvne grupe. Međutim, Marku su potrebne stalne transfuzije pa su stoga potrebne i dodatne zalihe krvi.

Nije bilo na zalihi

Razgovarali smo sa zahvalnim ocem dječaka, Marinom Šimuovićem.

"Odazvalo se već puno ljudi. Sin ima akutnu mijelogičnu leukemiju. Dijagnosticirana mu je prošle godine u dvanaestom mjesecu. Izliječio se u petom mjesecu, ali bolest se vratila nakon 2 mjeseca. Sad mora ići na transplantaciju koštane srži, a predviđeno je da se operacija obavi na Rebru u listopadu. Leukemija je bolest krvi. Ima problem s niskim trombocitima i leukocitima pa regularno dobiva transfuzije. Jučer nije bilo na zalihi pa smo zatražili ljude da se jave", kaže nam Marin. 

"Svaka im čast"

Javilo se jako puno ljudi. Čovjek me zvao i rekao da je došao u 4 ujutro iz Baranje dati krv. Pitao me gdje može donirati i kad otvara bolnica. Rekao sam mu u pola osam, a on je samo odvratio da će pričekati. Zovu me iz drugih zemalja, stvarno su dobri ljudi. Nevjerojatno, svaka im čast.

Trebat će mu dodatne transfuzije u budućnosti, ali valjda će imati na zalihi. Sad nije hitno", kaže nam Markov otac.

Pozivamo građane s krvnom grupom nula negativna da posjete Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu na adresi Petrova 3 u Zagrebu i doniraju krv. Marko će 21. 8. navršiti tri godine, a mi mu ovim putem želimo sretan rođendan i sretan ishod operacije.

Pročitajte više