Dvojica Francuza tvrde da su pronašli nepoznatu sobu u Keopsovoj piramidi

DVA FRANCUSKA egiptologa amatera tvrde u knjizi koja se u Francuskoj treba pojaviti 1. rujna da su u Velikoj Keopsovoj piramidi pronašli nepoznatu sobu, ali se njihova tvrdnja nije mogla provjeriti na licu mjesta.

U knjizi "Keops, tajna odaja", arhitekt Gilles Dormion koji je sedamnaest godina vodio istraživanja zajedno s Jeanom-Yvesom Verdhurtom, tvrdi da je ta dosad nepoznata prostorija grobnica faraona koji je živio od 2560. do 2532. prije Krista, a čiji grob dosad nije pronađen.

Sve dosad se držalo da piramida faraona Keopsa, drugog vladara iz IV. dinastije, ima tri sobe u 147 metara visokoj piramidi s bazom od 230,34 metra.

No Dormion i Verdhurt misle da Keopsov grob ne može biti u tim trima sobama, jer bi mu tu prijetilo rušenje teških kamenih blokova. Dakle, postoji četvrta soba koja je ispod kraljičine sobe, u njezinu produžetku.

Ipak, pretpostavka o nepoznatoj Keopsovoj sobi mora se provjeriti na licu mjesta, za što će trebati odobrenje glavnog tajnika za egipatske starine Zahija Hawasa koji se zasad tomu protivi, jer je već godinama zasut svakojakim, ponekad i neozbiljnim zahtjevima za istraživanje piramida.


Pročitajte više