Dvojica Hrvata i Crnogorac u Nigeriji oslobođeni bez plaćanja otkupnine

DVOJICA Hrvata i jedan državljanin Crne Gore oslobođeni su u ponedjeljak, tri tjedna nakon što su u Nigeriji oteti od strane lokalnih pobunjenika, priopćeno je iz nigerijske vlade.

"Oslobođeni Renato Garma i Mate Luša, te Milan Smolović se osjećaju dobro. Nakon rutinskih liječničkih pregleda bit će prvim mogući letom upućeni svojim obiteljima." - potvrdio je za Index pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za konzularne poslove, Vinko Ljubičić koji je rekao kako otmičarima nije isplaćena tražena otkupnina.

"Otkupnina nije plaćena, a naši su državljani, jednako kao i državljanin Crne Gore Milan Smolović, rano jutros oslobođeni te su upućeni na liječnički pregled." - kazao je Ljubičić.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija cijelo je vrijeme bilo u redovitom, svakodnevnom i izravnom kontaktu s obiteljima otetih koji su izvješćivani o dnevnom razvoju i stanju pregovora i samih otetih, u onoj mjeri u kojoj su otmičari bili spremni na komunikaciju.

U dogovoru s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Crne Gore MVPEI u potpunosti je preuzelo brigu i za otetog crnogorskog državljana.

Izravno iz Zagreba te intenzivno preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu, MVPEI imalo je redovitu komunikaciju s nigerijskim vlastima kojima se zahvaljuje na uspješno vođenoj akciji oslobađanja otetih.

MVPEI se u današnjem priopćenju za medije zahvaljuje i diplomacijama Sjedinjenih Američkih Država i Republike Austrije na ponuđenoj pomoći, dodajući kako je veoma važnu ulogu u održavanju redovite komunikacije odigrala i tvrtka Hydrodive u kojoj su oteti zaposleni.

Supruga Hrvata oslobođenog u Nigeriji: Sretna sam što je otmica napokon gotova

"Točno je, svi su oslobođeni. Ja sam to čula jutros nešto ranije nego što je to maloprije i službeno objavljeno." - rekla je sretnim glasom za Index Marija Luša, supruga otetog Mate Luše.

Marija Luša zvučala je zadovoljno i iz njenih riječi moglo se zaključiti kako se raduje skorom susretu sa suprugom.

"Čula sam se nakratko s njime, samo dvije riječi, ali sada znam da je oslobođen. Sretna sam što je ta neizvjesnost napokon gotova." - kazala je.

"Naši ljudi koji dolje rade javili su mi da je Mate oslobođen, i tada sam bila već 99 posto sigurna da je to točno. Znate, u slučaj su bile umiješane nigerijske službe državne sigurnosti i zato sam bila pomalo skeptična i mislila sam da će sve skupa dulje potrajati nakon što se uključila i treća strana." - ispričala nam je Marija Luše.

Nije nam znala reći kada su oteti točno oslobođeni, te je li za njih isplaćena otkupnina.

Što se tiče budućnosti gospođa Luše kaže kako će odluku o nastavku rada u Nigeriji njen suprug donijeti sam nakon što se sve skupa smiri i nakon što se "Mate odmori od svega".

"To je njegova odluka i on će sam vidjeti hoće li ili neće i dalje raditi u Nigeriji. On ima samo to svoje pomorsko zvanje kao upravitelj stroja, a obzirom da je propao posao koji je ovdje radio bio je prisiljen tamo otići i zaraditi svoj kruh." - zaključila je Marija Luša.

Hrvati Renato Garma i Mate Luša, te crnogorski državljanin Milan Smolović, djelatnici tvrtke HydroDive, oteti su 19. veljače nedaleko od nigerijske luke Port Harcourt.

O okolnostima oslobađanja trojice bivših zatočenika za sad pristižu kontradiktorne informacije. Američki list USA Today na svojim internet stranicama prenosi navode novinske agencije Associated Press prema kojoj su otmičari sami oslobodili trojicu otetih Europljana.

Drugi neslužbeni izvori navode pak kako su zatočenici oteti u oružanoj akciji nigerijske vojske koja u nedjelju navečer upala u selo Ogbakiri nedaleko Port Harcourta u kojem su trojica djelatnika oteti 19. veljače.

Oružana skupina koje ih je otela nakon nekoliko dana je zatražila otkupninu. MVPEI danas je potvrdilo kako za trojicu otetih djelatnika nije plaćena nikakva otkupnina.

Glasnogovornik nigerijske vlade u ponedjeljak ujutro je priopćio tek kako je trojicu otetih djelatnika HydroDivea oslobodila nigerijska vojska.

Nigerija je afrička zemlja poznata po bogatim naftnim nalazištima u kojima su zaposleni brojni strani državljani. Oni su česte mete raznih oružanih skupna koje otmicama žele izboriti razne političke ciljeve ili zaraditi novac od otkupnine.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više