Dvojica hrvatskih pomoraca zatvoreni u Panami zbog krijumčarenja droge

DVOJICA pomoraca iz Rijeke, 54-godišnji zapovjednik Loris Šubat i 36-godišnji prvi časnik  Duško Tanurdžić se od 1. svibnja nalaze u pritvoru u Panami, jer ih tamošnje vlasti terete za krijumčarenje droge.

Naime, na njihovu brodu Therese kojim upravlja hrvatski brodar Split Ship Management policija je 30. travnja u tajnom skrovištu pronašla manje količine kokaina i heroina. Na brodu su se osim još dvojice Hrvata nalazili i Ukrajinci, međutim oni su svi pušteni na slobodu, a brod je nakon detaljnog pregleda nastavio plovidbu.

Informaciju je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio direktor splitskog brodara Ratko Božić koji je uvjeren da će dvojica Riječana biti ubrzo pušteni, jer su nevini. Također su angažirali dvojicu odvjetnika iz najpoznatije tvrtke u Panami koji će ih zastupati.  Iz Ministarstva vanjskih poslova nismo uspjeli dobiti potvrdu događaja, jer još prikupljaju informacije.

MVPEI ništa ne zna

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nema službenih saznanja niti je u tom smislu zaprimilo službenu obavijest o slučaju dvojice hrvatskih državljana u Panami o čemu izvještavaju mediji, stoji u odgovoru MVPEI-ja na naš upit.

U sličnim situacijama ukoliko je konzularna pomoć zatražena, predstavništva Republike Hrvatske pružaju pomoć hrvatskim državljanima u okviru svojih ovlasti i u granicama koje su određene međunarodnim pravom. To podrazumijeva da im se pružaju upute i smjernice kako ostvariti prava u drugoj državi sukladno njezinim pozitivnim propisima, a u granicama koje su određene međunarodnim pravom, te pružaju pomoć oko angažmana odvjetnika i prevoditelja na hrvatski jezik, napominju u odgovoru.

J.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više