Dvojica osuđenih na 40 godina opisivala kako su piratski DVD-i ulazili u Lepoglavu

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dražen Dorčec i Dragan Jung, osuđeni na 40 godina zatvora, danas su svjedočili u slučaju ilegalnih unosa nedozvoljenih predmeta u kaznionicu u Lepoglavi.

Dorčec je, inače, kažnjen jer je 2006. godine u Fini u Đurđevcu ubio zaštitara i jednu stranku pa ukrao više od 300 tisuća eura kako bi vratio kockarske dugove. Jung je, pak, 2001. godine nožem izbo susjedu svoje bake, a četiri godine kasnije ubio studenta koji mu je bio poznanik.

Kako su pošiljke ulazile u zatvor?

Dorčec i Jung danas su ispitivani o tome kako je preko njih majka Amira Mafalanija, jednog od osuđenih atentatora na Ivu Pukanića i Niku Franjića, dostavljala u zatvor razne piratske DVD-e s glazbom i filmovima. Bilo je tu i pornografskog sadržaja, a Mafalanijeva mama, koja je također osuđena, objašnjavala je da je to slala "nek dečki gledaju", javlja N1.

Osim o kanalu dostavljanja zabranjenih stvari u kaznionicu, Dorčec i Jung odgovarali su i na brojna pitanja o primjerenosti onog što je bilo na tim piratskim DVD-ima i autorskom pravu na njih.

Ostao je još samo jedan optuženik

U ovoj aferi svi su priznali krivnju osim Roberta Teodora Šepaka, djelatnika iz Lepoglave koji je optužen da je dostavljao zatvorenicima Mafalaniju i još jednom osuđenom ubojici, Armendu Musliju, pošiljke Mafalanijeve mame. Jedan djelatnik zatvora već je ranije priznao krivnju, no Šepak i dalje sve negira. USKOK tvrdi da za svoju ulogu nije dobivao nikakvu naknadu, već je zatvorenicima pomagao iz usluge.

Referent je donosio sumnjive pošiljke

"S Draganom Jungom sam dijelio ćeliju, a u proljeće 2021. me Mafalani pitao bih li za njega primao pakete i pošiljke u kojima su bili DVD-i s filmovima. Pristao sam, a on mi je davao da pogledam te filmove. Kada su pošiljke dolazile, neke su bile otvorene, a neke zatvorene. Ja sam tu poštu dobivao od svog zatvorskog referenta Šepaka. Zašto je on pustio da to uđe u zatvor, ne znam", prisjetio se Dorčec u svom iskazu.

Opisao je zatim kako je Mafalaniju davao pošiljke tijekom šetnje te je uvjeravao kako na DVD-ima nije bilo neprimjerenog sadržaja. Na pitanje optuženog Šepaka kazao je kako ne misli da je zbog svih tih stvari koje su ušle u zatvor bila ugrožena sigurnost.

Prema Jungovim riječima, na pošiljkama koje je dobivao stajalo je da mu ih šalje otac. "Tek kada sam ih otvorio, znao sam je li pošiljka za mene ili Mafalanija. Nisam ga pitao zašto preko mene prima pošiljke jer sam u zatvoru naučio ne postavljati suvišna pitanja", izjavio je Jung. Suđenje se nastavlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.