Dvojica radnika splitske Čistoće pala na testu za droge. Dobili su otkaz

U SPLITSKOJ komunalnoj tvrtki Čistoća od početka 2020. godine napravili su tri izvanredne kontrole zaposlenika na prisutnost narkotika.

Kod dvojice radnika ustanovljena je prisutnost više vrsta droge, pa su, po važećem pravilniku, po kratkom postupku dobili izvanredni otkaz zbog teške povrede obveza iz radnog odnosa, javlja Dalmatinski portal

"Redovito provodimo kontrole zaposlenika na alkohol i narkotike i postupamo u skladu s pravilnikom", kazao je za taj portal direktor Čistoće Lukša Regjo. 

Do sada su u Čistoći napravljene tri izvanredne kontrole za drogu. Nasumice je odabrano sedam, osam djelatnika za svaku kontrolu te su poslani na Medicinu rada. 

Nalazi se šalju na dodatnu analizu, koja je pokriće za otkaz

Ako se preliminarnim testom utvrdi prisutnost narkotika u organizmu, zaposlenici se šalju na Zavod za sudsku medicinu na kontrolu urina i krvi. 

Nalazi Zavoda imaju snagu dokaza i mogu se koristiti u eventualnim sudskim postupcima do kojih može doći ako radnici smatraju da im je otkaz nezakonito uručen, odnosno da je nalaz nevaljan. 

Kontrolu alkoholiziranosti u Čistoći provode duže, i za to su osposobljeni sami zaposlenici. Tolerancije nema, nije dozvoljena ni najmanja koncentracija alkohola. Prema pravilniku, zaposlenik se šalje na niže plaćeno radno mjesto te mu se, ovisno o koncentraciji alkohola, odbija od plaće nekoliko mjeseci. Ako se to ponovi, slijedi otkaz. 

U Čistoći je, piše Dalmatinski portal, manji broj slučajeva alkoholiziranosti zaposlenika, ali nitko u tom stanju nije po drugi put uhvaćen, pa, po tom osnovu, nije bilo otkaza.

Pročitajte više

 

Pročitajte više