U Gračacu ubili i strpali u gepek smeđeg medvjeda. To je strogo zaštićena vrsta

Foto: Carinska uprava

Policijski službenici Postaje granične policije Gračac dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatska državljanina u dobi od 45 i 32 godine u svezi događaja od 28. svibnja 2023. godine o kojem je putem priopćenja izvijestila Carinska uprava.

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice pregledom vozila pronašli su neuobičajen ulov, mrtvog smeđeg medvjeda koji se nalazi na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske. Radi se o strogo zaštićenoj životinji u Hrvatskoj.

Provodeći redovne pojačane mjere nadzora 28. svibnja, na lokaciji Ružić kod mosta preko rijeke Čikole, carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice Službe za mobilne jedinice Split, zaustavili su vozilo kojim je upravljao hrvatski državljanin. S njim je u vozilu bila još jedna osoba.

Na upit carinskih službenika prevoze li nešto u vozilu, vozač i suvozač su izjavili da se vraćaju iz lova u Lici (okolica Srba) te da u vozilu posjeduju ustrijeljenog srndaća za kojeg na uvid carinskim službenicima predočavaju Potvrdu o podrijetlu divljači i njezinih dijelova s lovišta izdanu od ovlaštenika prava lova, priopćila je Carinska uprava.

Ubili medvjeda

Posumnjavši da se u vozilu krijumčari i druga neprijavljena roba, carinski službenici pristupili su pregledu vozila te je odmah nakon otvaranja prtljažnog prostora vozila, uz srndaća koji se nalazio u plastičnoj kadi, uočena mrtva životinja smeđi medvjed. Policija je utvrdila da su lovili na lovištu Općine Gračac.

"Životinja se nalazi na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske te je ista u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13,15/18,14/19,127/19) i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13,73/16)  i predstavlja vrstu kojom se gospodari sukladno Zakonu o lovstvu (NN 98/18, 32/19,32/20) odnosno Planu gospodarenja koje vodi nadležno Ministarstvo poljoprivrede", rekli su iz Carinske uprave.

Bit će kazneno prijavljeni

Tijekom kriminalističkog istraživanja osumnjičenima je oduzeto lovačko oružje radi provođenja daljnjih vještačenja, a također je utvrđeno kako je sukladno Pravilniku o lovostaju te u skladu s Planom gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj i akcijskim planom gospodarenja smeđim medvjedom za pojedinu godinu, u navedeno vrijeme na snazi bila zabrana lova medvjeda kao i da osumnjičenici nisu posjedovali pismeno rješenje za lov izdano od nadležne državne institucije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, provedenog u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, protiv 45-godišnjaka i 32-godišnjaka slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću zbog sumnje na kaznena djela protuzakoniti lov i ribolov, krađa i trgovanje divljim vrstama.

Pročitajte više