Dvojicu muškaraca prijavili zbog istospolnog odnosa, sada im prijeti bičevanje

Foto: FAH

DVOJICI Indonežana sudit će se na islamskom sudu zbog homoseksualnog spolnog odnosa, a ako budu proglašeni krivima, mogli bi biti kažnjeni sa sto udaraca bičem, objavili su službenici u konzervativnoj pokrajini Aceh.

Aceh je jedina pokrajina u većinski muslimanskoj Indoneziji u kojoj su istospolni odnosi kriminalizirani i u kojoj se uz državne zakone provodi i onaj šerijatski.

"Slučaj je poslan šerijatskom sudu Aceha... On uključuje sodomiju koja može biti kažnjena sa do 100 udaraca bičem", rekao je u ponedjeljak Tarmizi, voditelj istrage iz religijske policije te pokrajine.

Human Rights Watch (HRW) je pozvao Indoneziju da oslobodi muškarce koji su pritvoreni prošlog mjeseca, nakon što su prijavljeni religijskoj policiji za istospolni odnos.

"Ovim je muškarcima na zastrašujuć i ponižavajuć način prekršena privatnost, a sada im prijeti javno mučenje zbog 'zločina' njihove seksualne orijentacije", priopćio je Phelim Kine iz HRW-a.

"Indonezijske vlasti trebaju odmah i bezuvjetno osloboditi ta dva muškarca", dodao je Kine.

Pokrajina Aceh je 2014. uvela zakon kojim se svakoga tko je ulovljen u istospolnom činu kažnjava sa 100 udaraca bičem, 100 mjeseci zatvora ili kaznom od 1000 grama zlata.

Zakonom se kažnjavaju i seksualni zločini, javno izražavanje ljubavi nevjenčanih parova, preljubništvo i maloljetni seks. Za te je zločine u Acehu 2016. bičevano 339 ljudi, tvrdi HRW.

Tamošnja religijska policija proganja i muslimanske žene koje ne nose pokrov za glavu, one koje imaju usku odjeću, te ljude koji piju alkohol ili se kockaju.

Pročitajte više