DZS objavio nove podatke o inflaciji

Ilustracija: Shutterstock

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak 2023. godine, dok su u odnosu na veljaču cijene porasle za 0,9 posto.

Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena objavljene početkom travnja.

Cijene najviše rasle u restoranima i hotelima

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama restorani i hoteli, za 10,7 posto, razna dobra i usluge, za šest posto, alkoholna pića i duhan te zdravlje, po svakoj skupini za 5,6 posto, obrazovanje, za 5,4 posto te prijevoz, za 5,2 posto.

Hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su u ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec za 4,5 posto, rekreacija i kultura za 4,4 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 3,3 posto te komunikacija, za 3,2 posto.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama odjeća i obuća, za 9,2 posto, alkoholna pića i duhan za 1,4 posto, restorani i hoteli za 1,3 posto, razna dobra i usluge za 0,9 posto te Prijevoz, za 0,8 posto.

Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama rekreacija i kultura, za 0,8 posto te komunikacija, za 0,1 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama usluge, za 6,6 posto, hrana, piće i duhan, za 4,7 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,5 posto te energija, za 1,3 posto. 

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, usluge za 0,4 posto, hrana, piće i duhan, za 0,3 posto te energija, za 0,2 posto. 

HIPC - inflacija na godišnjoj razini 4,9 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) u ožujku 2024. u odnosu na ožujak 2023. u prosjeku su više za 4,9 posto. U odnosu na veljaču u prosjeku su više za 0,9 posto.

HIPC je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Pročitajte više