Dzurinda predložio prijevremene izbore u Slovačkoj

Predsjednik slovačke vlade Mikulas Dzurinda u utorak je predložio održavanje prijevremenih izbora kako bi se riješila kriza vlade nastala raspadom vladajuće koalicije.

Dzurinda je rekao da bi se glasovanje u parlamentu moglo provesti u lipnju i istaknuo kako želi da se stanje u Slovačkoj riješi mirnim putem i "ne završi u kaosu". Taj prijedlog odražava i traženja čelnika oporbe i drugih koji žele da se kriza riješi prije idućih redovnih izbora u rujnu.

Slovačka vlada našla se u krizi zbog spora među strankama vladajuće koalicije oko ugovora s Vatikanom koji je kritizirala i Europska unija. Glavni zagovornik tog ugovora, Kršćanski demokratski pokret (KDH) priopćio je u ponedjeljak da izlazi iz vladajuće koalicije nakon što je slovački premijer Mikulas Dzurinda odlučio ne potpisati taj kontroverzni dokument. Nakon odlaska KDH-a iz vlade, Dzurindina je koalicija uz tri člana vlade izgubila 15 mjesta u parlamentu i sada ih ima samo 43 od ukupno 150 mjesta.

Ugovor s Vatikanom tiče se načela nazvanog "prigovor savjesti" i kad bi se ono počelo primjenjivati moglo bi omogućiti zaposlenicima da odbiju izvršiti profesionalnu zadaću ako se njime krše njihova vjerska uvjerenja.

Tako bi na primjer liječnik mogao odbiti ženu koja traži pobačaj ili kontracepciju, a vozač autobusa bi mogao odbiti raditi nedjeljom.

Dzurindina je stranka prvotno podržala taj ugovor, čiji je nacrt napravljen još 2003. godine, ali je prošlih tjedana počela oklijevati.

(Hina) xakoz ysd

Pročitajte više