EasyJet zaključio poslovnu godinu u plusu

Foto: EPA

Britanski niskobudžetni zračni prijevoznik easyJet izvijestio je u utorak da je poslovnu godinu 2022./2023. zaključio u plusu zahvaljujući dobrim rezultatima tijekom ljeta, ali je upozorio na negativan utjecaj sukoba u Gazi.

U poslovnoj godini koja je završila u rujnu grupa je poslovala s dobiti prije poreza od 432 milijuna funti (498 milijuna eura). U 2021./2022. zabilježila je gubitak od 208 milijuna funti.

Prihod je na razini grupe skočio za 42 posto, na 8,2 milijarde funti. Prevezli su 82,8 milijuna putnika, za 19 posto više nego u prošloj poslovnoj godini, uz 15 posto višu prosječnu cijenu karata.

Rekordna izvedba u drugoj polovici godine i na vrhuncu ljetne sezone amortizirala je 30-postotni skok troškova, koje su katapultirali 59 posto viši troškovi, od dvije milijarde funti.

Upozorili su da trenutno ne očekuju manji gubitak u tradicionalno slabijim zadnjim mjesecima u godini nego na kraju 2022. kada je iznosio 133 milijuna funti budući da je na letove i na potražnju utjecao sukob Hamasa i Izraela. 

EasyJet je obustavio letove prema Izraelu i Jordanu, a sukob posredno utječe i na njegovo poslovanje u Egiptu, što predstavlja četiri posto ukupnog programa letova.

"Tome valja dodati i širi utjecaj na kratkoročna pretraživanja letova i rezervacije u cijelom sektoru, iako se čini da se polako vraćaju s obzirom na poboljšanje u trgovanju u posljednje vrijeme", poručili su iz EasyJeta.

Unatoč problemima na Bliskom istoku, easyJet je rekao da su izgledi za novu poslovnu godinu u cjelini "pozitivni" zahvaljujući dobrim rezervacijama za sljedeće ljeto i ograničenoj ponudi letova u Europi.

Pročitajte više