Ebola odnijela još dva života u Kongu

Foto: Hina/EPA

DVIJE nove smrti izazvala je epidemija ebole čime je ukupan broja žrtava narastao na 28 u Demokratskoj Republici Kongo u novome valu, a zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

Jedna je osoba preminula u lučkome gradu Mbandaki, a medicinska sestra žrtva je ebole u selu u okrugu Bikoro, gdje su zabilježeni prvi slučajevi oboljelih u ovom novom valu epidemije, naveli su zdravstveni djelatnici u utorak.

Riječ je o devetoj epidemiji ebole u DR Kongu otkako se ta hemoragijska groznica prvi put pojavila 70-ih godina u blizini rijeke Ebole na sjeveru zemlje.  

Sedam novih slučajeva zabilježeno je u Bikoru.

Kampanja cijepljenja kako bi se spriječilo širenje ebole u Kongu počela je u ponedjeljak u Mbandaki. Liječnici koriste eksperimentalno cjepivo VSV-EBOV, koje je razvila tvrtka Merck i ono nije licencirano, ali se pokazalo uspješno u ograničenim ispitivanjima tijekom epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Cjepivo predstavlja "paradigmatski pomak" u borbi protiv ebole, rekao je u razgovoru za Reuters voditelj Odjela za hitne intervencije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Peter Salama.

Glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević rekao je u sjedištu organizacije u Ženevi da su cjepivo primila 33 zdravstvena djelatnika u Mbandaki kao i stanovništvo toga grada.
 

Pročitajte više