ECB: U krizi najviše osobnog bogatstva izgubili Irci i Španjolci, dobitnici Nijemci i Nizozemci

Ilustracija: Hina

LJUDI u Irskoj su zbog financijske krize izgubili najviše osobnog bogatstva u usporedbi s građanima u drugim članicama eurozone, dok su Nijemci i Nizozemci dobili najviše, otkrivaju novi podaci Europske središnje banke (ECB).

U analizi primanja i osobne imovine za razdoblje od 2009. do 2013. godine, stručnjaci ECB-a navode da su Irci u prosjeku izgubili više od 18,000, a Španjolci oko 13,000 eura po osobi.

Istovremeno, bogatstvo po glavi stanovnika (PKM) je poraslo za 33,000 eura u Nizozemskoj i 19,000 eura u Njemačkoj.

Tiskanje novca za bogate


ECB objavom podataka ponovno priznaje i prepoznaje ekonomsku neravnotežu u EU, iako trenutačno nema adekvatnih mehanizama s kojima bi umanjio razlike, piše Reuters.

Program tiskanja novca (kvantitativno popuštanje) podrazumijeva njegovu distribuciju na temelju relativne veličine pojedine ekonomije eurozone neovisno o ekonomskim potrebama.

Stručnjaci i analitičari već dugo tvrde da bi se razlike između snažnih industrijskih zemalja poput Njemačke i nacija poput Španjolske mogle ujednačiti sustavom za fiskalni transfer novca od bogatijih prema siromašnijim državama, ali to uporno i odrješito odbija Njemačka uz argument da bi novac obeshrabrio fiskalne i strukturne reforme.

Pročitajte više