ECB upozorio na potrebu suzbijanja snažnog rasta cijena nekretnina

PREDSJEDNIK Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet kazao je da je potrebno poduzeti mjere kojima bi se stišalo "abnormalno" pregrijavanje na tržištu cijena nekretnina u nekim zemljama.

U nastupu pred novinarima na ECB-ovoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za tisak u četvrtak, Trichet je kazao da snažan rast cijena nekretnina u nekim zemljama predstavlja "stvarni problem".

Promatrajući eurozonu u cjelini, cijene nekretnina vrlo su dinamične, premda njemačko tržište i dalje bilježi prigušen rast cijena, rekao je Trichet. "Imamo problem, iako se u Njemačkoj takav trend ne bilježi".

U nekim zemljama članicama sektor nekretnina izvanredno je dinamičan, tako da je od iznimne važnosti da se sve što je moguće poduzme u tim zemljama kako bi se "pokušalo stišati to abnormalno ponašanje sektora", istaknuo je ECB-ov čelnik. "To je stvaran problem s kojim se treba uhvatiti ukoštac".

Podaci koje je ECB nedavno objavio pokazali su da je kreditiranje kupovina nekretnina blago usporilo rast u srpnju no da je i dalje na visokoj razini.

Pročitajte više