Eduardu Nodilu sedam i pol godina zatvora za makinacije u Riječkoj banci

NEKADAŠNJI devizni diler Riječke banke Eduard Nodilo osuđen je na Općinskom sudu u Rijeci na kaznu zatvora od sedam i pol godina zbog sklapanja štetnih ugovora, kojima je svojoj matičnoj banci nanio štetu od 97 milijuna dolara.

Nodilo je u razdoblju od 1997. do 2002. godine nizom sumnjivih transakcija na burzama Riječkoj banci, odnosno današnjoj Erste Steiermarkische banci, nanio štetu i doveo je gotovo do ruba bankrota. On je, nastojeći prikriti transakcije, uništavao temeljnu dokumentaciju o svom poslovanju, mijenjao iznose i evidentirao fiktivne iznose na ino bankama, a stvarne gubitke nije knjižio, već ih je daljnje transferirao kako bi ih prikrio.

Na prvom suđenju, okončanom u travnju 2008. godine, Nodilo je osuđen na šest i pol godina zatvora, no Vrhovni sud je ukinuo dio optužbi o štetnim ugovorima te je odredio novo suđenje za taj dio optužbi, dok je dio presude koji se odnosio na krivotvorenje dokumenata potvrdio.

Današnju je presudu izrekla sutkinja Općinskog suda u Rijeci Sandra Juranić, nakon što je Nodilo na jučerašnjem ročištu iznio svoju obranu u kojoj je priznao da je kršio zakon, da je prikrivao gubitke te da nema više što priznati. Nakon izricanja presude Nodilo će biti vraćen u zatvor, u kojem već izdržava kaznu zatvora od tri godine.

Pročitajte više