Egipat: Gazom treba upravljati palestinski narod

Foto: EPA

Egipat želi da Gazom vlada palestinska samouprava, no prerano je za raspravu o pojedinostima o budućnosti enklave, rekao je danas egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri u Washingtonu uoči sastanka šefova diplomacija arapskih zemalja i američkog kolege Antonyja Blinkena u petak.

Washington se zalaže za to da se arapski susjedi Izraela uključe u pregovore o tome kako će se upravljati Gazom ako Tel Aviv uspije uništiti palestinsku islamističku organizaciju Hamas, koja enklavom vlada od 2005.

"O upravljanju Gazom mora odlučivati palestinski narod"

Izrael je započeo zračne i kopnene vojne operacije u Gazi nakon što su Hamasovi militanti upali na jug Izraela, gdje su ubili 1200 ljudi i odveli 240 talaca 7. listopada.

Šukri je, ponavljajući pozive arapskih vođa na trenutno primirje, rekao da o upravljanju Gazom mora odlučivati palestinski narod.

Palestinska samouprava i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) su legitimni predstavnici palestinskog naroda i "trebalo bi im dati mogućnost da upravljaju Zapadnom obalom i Gazom", izjavio je Šukri tijekom događaja u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

"Moramo sačekati i vidjeti čime će rezultirati vojne operacije u Gazi"

Prerano je za raspravu o pojedinostima budućeg upravljanja Gazom jer je ishod izraelske vojne kampanje neizvjestan, rekao je.

"Mislim da moramo pričekati i vidjeti što će biti posljedice ove vojne operacije i uvjete u Gazi i zatim se posvetiti političkim odnosima", dodao je Šukri.

Šukri je rekao da bi primjereni odgovor međunarodne zajednice bio najprije pozvati na prestanak borbi, a zatim tražiti političko rješenje sukoba, što predstavlja neizravnu kritiku Washingtonovog odbijanja poziva na primirje.

"Volio bih da sam vidio primirje jučer, zapravo prije 60 dana", izjavio je Šukri.

 

Pročitajte više