Egipat i Etiopija dogovorili pregovore o spornoj brani na Nilu

Foto: EPA

EGIPATSKI predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i etiopski premijer Abiy Ahmed dogovorili su se da će nastaviti s prekinutim razgovorima o brani koja je sporna Kairu, a koju Etiopija gradi na Nilu.

Etiopija je odbijala egipatske prijedloge

Vođe su danas dogovorili da će tehnički odbor odmah nastaviti s radom na otvoreniji i pozitivniji način kako bi se postigao dogovor o pravilima punjenja i rada brane, stoji u priopćenju egipatskog predsjednika.

Al-Sisi se susreo s Abiyem, dobitnikom Nobelove nagrade za mir 2019., u ruskom ljetovalištu Sočiju, gdje je Vladimir Putin organizirao summit s afričkim vođama.

Pregovor o Brani velikog preporoda, koja bi trebala biti najveća brana u Etiopiji, prekinut je jer je Etiopija do sada odbijala prijedloge Kaira o načinu punjenja i rada brane.

Prostori uz Nil gotovo su jedine poljoprivredne površine u Egiptu, a Nil je skoro pa isključivi izvor vode za industriju i kućanstva. Stoga Kairo strahuje da će brana smanjiti količinu vode u Nilu na egipatskoj strani.

Etiopljani smatraju da su egipatski strahovi neutemeljeni.

Etiopija gradi hidroelektranu vrijednu 4,8 milijardi dolara

Abiy je kazao kako je njegova zemlja predana pregovorima koji bi doveli do konačnog sporazuma, dok je Sisi istaknuo da se brana mora graditi unutar balansiranog okvira, kojim bi se zadovoljili interesi svih zemalja kroz koje protječe gornji ili donji tok Nila, dodaje se u priopćenju.

Etiopija je s gradnjom 4,8 milijardi dolara vrijedne hidroelektrane počela 2010., a nada se da će ta brana postati energetsko čvorište kontinenta.

Od tada Egipat ponavlja da će brana utjecati na njegova "povijesna prava" nad Nilom jer, prema sporazumu sa Sudanom iz 1959., Egiptu pripada 55,5 milijardi prostornih metara vode iz Nila svake godine.

Pročitajte više